Доступність посилання

ТОП новини

«Комендантська година для підлітків»: законність та ефективність у боротьбі зі злочинністю


Після 22:00 усім неповнолітнім вінничанам без супроводу батьків заборонено ходити до нічних та інтерактивних клубів, закладів дозвілля та громадського харчування, відповідно до рішення виконкому Вінницької міської ради. Хто порушить цей припис, тому «світить» візит до відділку міліції та оповіщення батьків. А з тата і з мами, які відпускають своїх чад у нічні клуби після десятої години вечора, можуть стягнути штраф (до 68 гривень). У Вінницькій міськраді кажуть, що це вимушений крок, до якого підштовхнуло зростання кількості підліткових злочинів. Наскільки такі дії є законними ефективними у боротьбі зі злочинністю?

…щоб подолати підліткову злочинність

Торік у Вінниці підлітки скоїли 150 злочинів і половина з них відносяться до категорії тяжких, тому доводиться вживати заходів, пояснюють у Вінниці. І при цьому наголошують, що про комендантську годину мова не йде.

Як зазначила у коментарі Радіо Свобода керівник прес-служби Вінницької міськради Аліса Мисловська, Вінницька міська рада вирішила обмежити перебування підлітків у розважальних закладах, передусім заради їхньої ж безпеки. «Це комп’ютерні клуби, дискотеки, нічні клуби, різні заклади громадського харчування, які працюють пізно ввечері. Взагалі-то була певна ініціатива правоохоронних органів, піти шляхом Житомира, де було введено комендантську годину, спробувати у Вінниці таким чином подолати підліткову злочинність», – повідомила Аліса Мисловська.

…щоб підвищити рівень батьківської відповідальності

Запровадити комендантську годину для неповнолітніх так само планують у Харкові. Із відповідною пропозицією до міської ради вже звернулася служба у справах неповнолітніх, разом із правоохоронцями, повідомляє харківська кореспондентка Радіо Свобода Юлія Журавльова.

Сказати «Так » комендантській годині міліцію змушує зростання рівня підліткової злочинності. Через кризу малолітні злочинці все більше крадуть мобільних телефонів і навіть просто біля крамниць вихоплюють у людей пакети із продуктами, повідомила Радіо Свобода керівник прес-центру обласного управління внутрішніх справ Лариса Волкова. «Перед Новим роком люди поверталися з супермаркетів, і злодюжки просто у людей вихоплювали сумки з рук. Крали їжу. Такого раніше не було... »

Комендантська година, зі слів правоохоронців, спрямована перш за все на те, щоб підвищити рівень батьківської відповідальності. Дорослі мають розуміти: з їхньою дитиною нічого не станеться, якщо вона раніше повертатиметься з дискотеки, а біля клубу її чекатимуть батьки.

Батько трьох дівчат, Сергій, ініціативу правоохоронців підтримує. Каже, увечері боїться відпускати дітей самих на вулицю. «Я, як батько, обома руками за! Від гріха подалі. Ні для кого не секрет, що старшокласники у пізній час біля кіосків розпивають спиртне..А ті батьки, які відпускають погуляти дванадцятирічних дітей пізно ввечері, вони повинні нести відповідальність», - зауважив Сергій.

Ймовірно, якщо у Харкові заборонять дітям з'являтися на вулиці без супроводу дорослих, то після 23:00 години.

Зараз, за останні 5 років, рівень підліткової злочинності в Україні знизився, повідомив перший заступник начальника департаменту у справах неповнолітніх МВС України Юрій Широкий. Кожний другий злочин, скоєний підлітками, - крадіжка, хоча є і більш тяжкі. У міліції підтримують запровадження обмежень для підлітків щодо відвідування розважальних закладів у пізній час. «Це не комендантська година – це відповідальність батьків за те, що діти у вечірній час знаходяться бездоглядні. У вечірній час вони стають особливо незахищеними і відносно них скоюються злочини, особливо пограбування та крадіжки. Ми вносили пропозиції і робота проводиться. Я знаю, що в деяких областях керівники розглядають можливість прийняття таких мір», - розповів Юрій Широкий.

Як борються у Євросоюзі з підлітковою злочинністю?

Комендантську годину для профілактики дитячої злочинності іноді запроваджують і у деяких країнах Заходу. Особливої популярності серед французів такий профілактичний захід, як комендантська година, набув після масових безладів та спалювань автомобілів групами підлітків, розповідає брюссельський кореспондент Радіо Свобода Віталій Єремиця.

Загалом по Європейському Союзу, за статистикою, аж 15% правопорушень – справа рук неповнолітніх. Головні установи співдружності, зокрема, Європарламент, шукають як боротися із цим феноменом.

Євродепутати, з допомогою педагогів, психологів та інших експертів, шукають насамперед, джерела зростаючої агресивності дітей та їх злочинних нахилів. Останні дослідження свідчать, що у першу чергу, слід обмежити потік насилля у дитячій розважальній сфері: гральних пристроях, комп’ютерних програмах та Інтернеті. Психологи твердять, що це скоротило б дитячу злочинність та агресію на 40-50%.

Правозахисники проти запровадження комендантської години

Такі обмеження для підлітків є незаконними, наголошує, зі свого боку, правозахисник Євген Захаров. «Це порушення свободи пересування, яке гарантується Конституцією України і цього не можна робити. Якщо будуть бажаючі подавати до суду щодо цього рішення, як такого, що порушує права люди (а подавати треба до Адміністративного суду), то ми підтримали б такий позов».

Як нагадують правозахисники, стаття 33 Конституції України гарантує кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, свободу пересування, за винятком обмежень, які встановлюються законом. І у будь-якому разі вирішувати питання, які стосуються права українців на пересування може лише Верховна Рада, а не місцева влада.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG