Доступність посилання

ТОП новини

Одесу назвали найкращим містом України


Один з символів Одеси - Потьомкінські Сходи
Один з символів Одеси - Потьомкінські Сходи

Київ – Одеса стала найкращим українським містом за якістю життя населення. Такі дані оприлюднив аналітично-дослідницький центр «Інститут міста». Київ опинився на другому місці.

За звання найкращого міста змагалися Дніпропетровськ, Донецьк, Запоріжжя, Київ, Кривий Ріг, Львів, Одеса та Харків. Вирішили обирати серед найбільших і найнаселеніших українських міст.

Київ посів у рейтингу друге місце, щоправда дослідники визнають, що позитивні показники столиці невпинно зменшуються.

Значний ресурс не гарантує якість

В Одесі, за результатами дослідження «Інституту міста», найвищі показники якості життя населення. Як живуть у найбільших українських містах, оцінювали за демографією, житловими умовами, рівнем розвитку освіти, транспортної системи, а також показниками соціальної напруги та станом екології. Висновок виводили на основі даних Державного комітету статистики.

Виявилося, що в Одесі – найвищий рівень народжуваності, найменші житлово-комунальні тарифи та найнижчий рівень шкідливих викидів в атмосферу. Директор «Інституту міста» Олександр Сергієнко каже, що результат на користь Одеси вкотре спростовує стереотип, що найкраще жити лише в столиці. «Великий ресурс ще не є запорукою комфортного життя населення міста. В Одесі, де немає таких ресурсів, як у Києві, людям, як виявилося, живеться набагато краще», – додає він.

Найменше безробітних у Києві

Київ у рейтингу посів друге місце. Позитивний результат столиця отримала зокрема за найнижчий рівень безробіття. От лише хворіють мешканці Києва найбільше.

Архітектор, директор інституту «Київгенплан» Володимир Чекмарьов переконаний, що переліки найкращих українських міст повинен очолювати Київ. Не тому, каже, що інші міста гірші, а тому, що за рівнем життя у столиці визначають, як живеться в усій країні.

Результат дослідження Володимир Чекмарьов не заперечує, і закликає складати побільше подібних рейтингів. «Такі переліки мають розроблятися щороку. Адже мери, адміністрації повинні знати, якими темпами розвиваються різні галузі в їхніх містах», – зазначає він.

Позитивними результатами дослідження можуть похвалитися не лише Одеса та Київ. Мешканці Дніпропетровська та Кривого Рога, наприклад, найбільш забезпечені житлом. У Харкові одна з найкращих транспортних мереж. Львів потрапив до числа найбезпечніших міст. При цьому однаковими для більшості регіональних центрів проблемами лишаються стан екології, освіти та медицини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG