Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба проти зриву виборів загрожує новим Майданом


Висування Юлії Тимошенко у президенти на Майдані 24 жовтня 2009 року
Висування Юлії Тимошенко у президенти на Майдані 24 жовтня 2009 року

Київ – Доля президентських виборів в Україні знову може вирішуватися акціями протесту. Глава держави Віктор Ющенко підписав зміни до закону про вибори Президента, які змінюють організацію роботи виборчих комісій. За цей закон у середу проголосували фракції Партії регіонів, комуністів та частини фракції НУНС. Кандидат на посаду Президента Юлія Тимошенко заявляє, що такий закон призведе до фальсифікацій. Вона обіцяє покликати людей на Майдан, а в штабі її опонента кажуть, що готові до цього.

Віктор Ющенко пояснює своє рішення схвалити зміни до закону загрозою зриву виборів. «Виправлення до закону забезпечують механізм реагування на відсутність кворуму виборчих комісій, – повідомила його прес-секретар Ірина Ванникова. – У зв’язку з цим у громадян буде можливість проголосувати, а у виборчих комісій – встановити результати виборів». Водночас, за її словами, Президент розуміє недосконалість закону.

За кілька годин до того, як Президент підписав зміни до закону, Юлія Тимошенко на прес-конференції заявила, що новоухвалені зміни до закону про вибори відкривають шлях до фальсифікації. Вона закликала Президента закон не підписувати і пообіцяла закликати до акцій протесту, якщо закон буде підписаний. «Я вважаю, що підпис Президента України на тому законі – це просто буде смертний вирок демократії і чесним виборам в Україні. І якщо нам не вдасться вже в технічному організаційному порядку забезпечити збереження чесного волевиявлення і чесного підсумку такого волевиявлення, ми будемо піднімати людей», – заявила Юлія Тимошенко.

Регіонали обіцяють хід у відповідь

Заклик Юлії Тимошенко вийти на майдан Віктор Янукович назвав ознакою слабкості свого конкурента і запевнив, що люди на майдан не підуть. Тим часом, керівники виборчого штабу Януковича пообіцяли, що вони також готові до вуличних акцій.

Зміни до Закону про вибори Президента регіонали пояснюють виключно необхідністю убезпечитися від зриву виборів. «Тимошенко, знаючи, що вона програє ці вибори, пробувала їх зірвати, – зазначила Ганна Герман, заступник голови виборчого штабу Віктора Януковича. – Коли їй це не вдалося, вона пробує переконати громадськість України й світу, що ми готуємо фальсифікації».

Серед політиків та експертів ухвалені зміни до закону викликали здебільшого критичну реакцію. У Комітеті виборців України кажуть, що зміни не призведуть до зриву виборів, але створять безлад у роботі виборчих комісій. Колишній голова Центвиборчкому Ярослав Давидович зазначив, що новації не відповідають міжнародним стандартам.

Колишній кандидат на посаду Президента, голова парламентського Комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко закликав главу держави накласти вето на зміни до закону про вибори. На його думку, підписавши зміни до закону, Ющенко підіграв Віктору Януковичу. «У закон внесли зміну, якою вилучили взагалі таке поняття як кворум, – каже Анатолій Гриценко. – Раніше кворум був дві третини. Якби визначили половину членів комісії, це було б компромісне рішення. Але таку поправку відхилили. І тому зараз кворуму немає взагалі – може одна людина визначити, як проголосували люди на дільниці. Оце є основна проблема».

Більшість експертів скасування принципу кворуму в роботі колегіального органу, яким є виборча комісія, вважають неадекватним.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG