Доступність посилання

ТОП новини

Інтернет-комерція Європи стрімко зростає... через кризу


Брюссель – Рекордні цифри ілюструє останнім часом у Євросоюзі розвиток торгівлі через інтернет. За підрахунками європейських статистичних служб, якщо цей вид комерції й далі так швидко набиратиме оберти, то незабаром зрівняється з телекомунікаціями та аерокосмічною галуззю. Як не дивно, але до «буму» у цій сфері призвела економічна криза. Пошуки привабливіших цін через інтернет стають звичкою численних споживачів у країнах Європейського Союзу.

За останній рік, коли економіка співдружності європейських держав потерпала від кризи, торгівля через інтернет-мережу тут зросла аж на 22 відсотки. Лідерами цього виду торгівлі є Ірландія, Швеція та Фінляндія. Все ще остерігаються здійснювати закупівлі за допомоги комп’ютера громадяни Болгарії та Кіпру, де є тільки 1 відсоток таких споживачів. Причини у деяких недоліках, що має цей новітній ринок. Зокрема, споживачі побоюються, що їх банківські дані можуть потрапити до рук лиходіїв, чи виникнуть труднощі із поверненням неякісного товару.

Незважаючи на це, скажімо, у Франції минулого року через інтернет витратили 25 мільярдів євро. Найбільш популярні покупки серед французів – подорожі, та вироби текстильної промисловості.

«Люди хочуть мати вибір: або йти до крамниці, або ж спокійно здійснити закупівлю, не виходячи з дому, – коментує голова Французької федерації інтернет-комерції Марк Лолів’є. – Купівля вже не є простим одноманітним процесом. Сьогодні чимало людей спочатку оглядають товари й ціни в інтернеті, а потім йдуть до магазину. Або ж навпаки: оглядають ті чи інші речі у крамниці, а потім купують їх у інтернет-мережі».

Підраховано, що кожен із 24 мільйонів споживачів інтернет-торгівлі Франції у середньому витрачає таким чином тисячу євро на рік. І це при тому, що за кількістю користувачів інтернету, французи тільки на 16 місці в Євросоюзі.

Пояснення зростаючої популярності інтернет-торгівлі такі: немає черг, можливість порівнювати ціни та простота у постачанні придбаного товару, адже більшість мережевих крамниць вже налагодили доволі ефективні системи доставок.

Клієнти інтернет-крамниць все ще погано захищені


А от на загальноєвропейському законодавчому рівні інтернет-торгівля все ще потребує доопрацювань. Зокрема, транскордонна комерція.

Костас Россоґлу з Європейської організації споживачів каже, що треба аби у кожній країні ЄС була єдина система скарг та захисту покупців. «Якщо бельгієць купує в інтернеті товар, що перебуває в Румунії, чи румун замовляє англійський товар, – всі мають бути однаково захищені, – каже він. – Поки що такі споживачі можуть звертатися зі скаргами тільки до установ своєї країни».

Наразі члени Європейського парламенту очікують пропозицій із цього приводу, які готує Комісія ЄС. Після їх опрацювання, депутати мають оприлюднити рекомендації щодо посилення безпеки інтернет-торгівлі Євросоюзу. Очікується, що це станеться наприкінці лютого.

А поки що на цьому ринку спостерігається справжній бум. Експерти стверджують: якщо зростання у такому темпі триватиме, то вже у 2012 році комерція через інтернет-мережу за рівнем прибутків зможе стати конкурентом таких «важковаговиків», як аерокосмічна галузь і телекомунікаційний бізнес.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG