Доступність посилання

ТОП новини

Китай вперше бере участь у мюнхенській конференції з проблем міжнародної безпеки


Прага – «Більше ніяких виправдань» – під таким гаслом 5 лютого в Мюнхені розпочинається міжнародна конференція з проблем безпеки. Близько 300 учасників будуть обговорювати головні виклики у сфері зовнішньої політики і політики безпеки, які нині постали перед людством. Вперше у триденній конференції бере участь чільний представник Китаю.

Найкращою конференцією року називає мюнхенську конференцію спеціальний посланець Сполучених Штатів до Пакистану й Афганістану Ричард Голбрук. На його думку, організаторам вдається створити ділову і водночас інтимну атмосферу, де можна відверто спілкуватися.

Про свої очікування від нового, вже 46-го щорічного форуму Ричард Голбрук каже: «Не можна оминути Афганістан, однієї з головних тем цієї конференції. Але є багато інших питань, які треба обговорити: Україна, Росія, майбутнє Північноатлантичного альянсу. Але Афганістан є тестом для НАТО, і це треба з’ясувати».

Чимало очікувань досі залишаються на папері

Минулого року в Мюнхені пророкували «політичну весну». Але, як визнають експерти в галузі безпеки, чимало очікувань досі залишаються на папері. Це стосується і Афганістану, і Близького Сходу, і проблем роззброєння та непоширення ядерної зброї.

Саме поняття безпеки нині змінилося через світову економічну і фінансову кризу. Проблеми безпеки в галузі постачання природних ресурсів буде, зокрема, обговорювати на відкритті конференції міністр закордонних справ Китаю Янґ Цзечи. Це перша офіційна участь Китаю у зібранні. Таким чином організатори хочуть присвятити більше уваги зрослому впливу цієї країни у світових справах.

Ще одна спроба подбати про майбутнє – мюнхенська зустріч молодих лідерів. Для них це унікальний шанс віч-на-віч побачити акул в галузі проблем світової безпеки і водночас можливість самим стимулювати дискусію в цій галузі.

Очікують, що в мюнхенській конференції візьмуть участь новий керівник дипломатії Європейського Союзу Кетрін Ештон і радник Сполучених Штатів з питань національної безпеки Джеймс Джонс. У списку очікуваних гостей також віце-прем’єр російського уряду Сергій Іванов і міністр закордонних справ Сергій Лавров.

Україну на мюнхенському форумі представлятиме міністр закордонних справ Петро Порошенко.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG