Доступність посилання

ТОП новини

Звільнення керівника Дніпропетровщини: покарання за погану роботу чи політична розправа


 Віктор Бондар, голова облдержадміністрації Дніпропетровщини
Віктор Бондар, голова облдержадміністрації Дніпропетровщини

Дніпропетровськ – За два дні до виборів Президент Віктор Ющенко звільнив із посади голову облдержадміністрації Дніпропетровщини, одного з найбільших регіонів та ще й батьківщини одного з кандидатів. Звільнення відбулося вже наступного дня по того, як місцева облрада, де більшість мають регіонали, висловила недовіру Вікторові Бондарю. Експерти твердять: зміна коня на переправі – це політика: Бондар, колишній працівник Секретаріату Віктора Ющенка, наразі заявляє про свою підтримку Юлії Тимошенко.

Про своє звільнення з посади голови облдержадміністрації Віктор Бондар довідався з інтернету. Не було контактів ні з Президентом, ані з Секретаріатом.

Звільнений чиновник спантеличений: президентський указ збігся в часі з приїздом на Дніпропетровщину кандидата на посаду Президента Віктора Януковича. Відтак Бондар робить висновок, що голова держави підіграв регіоналам.

Звільнений керівник нагадує: зараз область на перших позиціях в Україні за показниками бюджетних відрахувань, залученням іноземних інвестицій, ремонтом лікарень. І раптом – «погана робота».

Круглий стіл щодо відставки
«Вважаю звільнення за два дні до виборів виконанням політичного замовленням Партії регіонів напередодні дня голосування», – сказав Віктор Бондар.

Нерозчищені дороги чи адмінресурс

У таборі регіоналів перелічують економічні прорахунки Віктора Бондаря. Але не приховують – політика таки є: керівника області буцімто спіймали на використанні адмінресурсу – він нібито агітував підлеглих за Юлію Тимошенко.

За те і покарали, каже депутат облради, регіонал Павло Безуглий. «Замість того, щоб приділити увагу господарській діяльності, чинний губернатор що нам продемонстрував?Застосування адмінресурсу для вчителів, лікарів, районних адміністрацій», – заявив депутат.

У виборчому штабі Юлії Тимошенко за Віктора Бондаря заступаються: звинувачення у використанні адмінресурсу необґрунтовані, кажуть там. Не ті часи, заявив керівник міського виборчого штабу Юлії Тимошенко Сергій Пасхалов.

«Були часи, коли голови облдержадміністрацій справді могли телефонним правом скористатись, у примусовому порядку вплинути на результати виборів. Зараз механізму цього у влади, на щастя, немає, конкретно – у губернатора Дніпропетровської області. Міська рада не підкоряється йому, обласна рада тим паче», – заявив керівник штабу БЮТ.

Бондар судиться за крісло

Тим часом Віктор Бондар оскаржує своє звільнення в окружному адміністративному суді. Експерти кажуть: підстави для оскарження є.

Політичний оглядач Юрій Райхель нагадує: облрада висловила недовіру Вікторові Бондарю з процедурними порушеннями – без внесення питання до черги денної, без звіту самого Бондаря.

«Що це за порушення процедури? Це перший шлях до беззаконня», – вважає оглядач.

Рішення суду в цій справі очікують уже після президентських виборів.

У п’ятницю на захист звільненого керівника Дніпропетровщини виступив і віце-прем’єр Олександр Турчинов. Він нагадав, що, за Конституцією, президент звільняє місцевих керівників за поданням уряду, а такого подання не було.

34-річний Віктор Бондар обіймав посаду керівника Дніпропетровської облдержадміністрації майже два з половиною роки.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG