Доступність посилання

ТОП новини

Північна Ірландія: войовнича організація оголосила про роззброєння


I
I

Лондон – Невелике, але доволі войовниче угруповання північноірландських католиків, що відповідальне за вбивства понад 120 осіб у роки заворушень у цій британській провінції, оголосило сьогодні, що завершило роззброєння і боротиметься за свою мету, яка полягає у приєднанні Північної Ірландії до Ірландської Республіки, виключно мирними засобами.

Войовниче угруповання північноірландських республіканців під назвою Ірландська національно-визвольна армія (ІНВА), як вважають, із часу свого створення 1975 року до оголошення нею припинення вогню в 1998 році була відповідальною за 111 убивств. Проте органи безпеки думають, що організація була причетною ще до кількох убивств від того часу. Востаннє ІНВА взяла на себе відповідальність у лютому 2009 року за вбивство торговця наркотиками у місті Лондондеррі.

Організація привернула до себе увагу світу 1979 року вбивством речника Консервативної партії у справах Північної Ірландії Ейрі Ніва, висадивши в повітря його авто на стоянці Палати громад британського парламенту в Лондоні.

ІНВА була відповідальною за деякі з найкривавіших подій часів заворушень. Її бомба 1982 року вкоротила віку 17 особам в одному з протестантських пабів у графстві Лондондеррі. Політичне крило ІНВА – Республіканська соціалістична партія – чотири місяці тому провела парад у графстві Віклов, на якому заявила, що відмовляється від насильства.

А сьогодні у Белфасті речник Ірландської національно-визвольної армії Мартін МакМонаґл заявив: «Ми можемо підтвердити, що ІНВА роззброїлася за посередництва З’єднаної групи сприяння роззброєнню у складі місцевих, національних і міжнародних організацій. Це зроблено відповідно до всіх міжнародних стандартів».

МакМонаґл також вибачився за участь ІНВА в конфлікті. Лідери ірландських профспілок, що брали участь у групі сприяння роззброєнню, підтвердили слова речника.

1993 року МакМонаґл був засуджений до 23 років ув’язнення за участь у змові з метою здійснення низки бомбових нападів на терені Англії. Його було достроково звільнено за умовами мирної угоди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG