Доступність посилання

ТОП новини

Нові обриси конфлікту довкола книгарні «Сяйво»


Київ – Новий директор книгарні «Сяйво» заявляє, що не має ніякого відношення до нещодавнього захоплення крамниці невідомими в масках. Водночас він підтвердив, що був у приміщенні у вечір нападу.

Співробітники «Сяйва» відстоюють свою позицію. За їхніми словами, саме новий директор був ініціатором подій, що розгорнулися у книгарні у вечір 8 лютого. Новий директор усе заперечує, а чиєю ініціативою було відрядити до магазину кілька десятків невідомих у масках, не знає.

Увечері 8 лютого близько 50 невідомих чоловіків забігли до книгарні «Сяйво», що в центрі Києва, вигнали відвідувачів і заблокували вхід до приміщення. Потім взялися заварювати вікна металевими щитами і виставили співробітників книгарні на вулицю. Серед невідомих адміністрація помітила й нового директора крамниці. Він і більше половини невідомих нібито зникли, коли до «Сяйва» під’їхала міліція. Ще кілька осіб у масках залишалися у книгарні доти, доки вранці наступного дня до «Сяйва» не прибули народні депутати.

До цієї версії розвитку подій, яку розповідають співробітники книгарні, нині додалася іще одна – версія нового директора Ростислава Корнієнка, власника половини акцій ТОВ «Книгарня «Сяйво».

Ростислав Корнієнко запевняє, що крамницю ніхто не захоплював, а чиєю ініціативою було відрядити до магазину невідомих у масках, не знає. За його словами, з ним у той вечір було близько 10 осіб, зокрема юрист і кілька робітників. Їх запросив, аби оцінили технічний стан приміщення.

«Я прийшов до крамниці поговорити з колективом, узгодити питання щодо інвентаризації. Ніякої агресії не було. Коли пізніше я мав їхати до міліції давати свідчення, хоч магазин був закритий, якісь невідомі виламали двері й увірвалися у книгарню», – сказав Ростислав Корнієнко.

Книгарня зазнає збитків

Водночас нинішня адміністрація книгарні «Сяйво» запевняє, що події 8 лютого – справа рук нового керівника (щоправда співробітники магазину керівником його не вважають). Заступник директора крамниці Алла Решетнікова переконана, що невідомі увірвалися в магазин за вказівкою Корнієнка. «Він прийшов із цими чоловіками, він їх привів! І було їх не 10, а десь півсотні. Пізніше лишилося десь 15, інші утекли», – каже вона.

У «Сяйві» розповідають, що через судову тяганину книгарня щоразу зазнає значних збитків, і мало не щодня до адміністрації телефонують постачальники книжкової продукції, бо бояться, що магазин через проблеми припинить свою діяльність. «Поставки здійснюються, але те, що вони скоротились – це факт. Проте я завжди усім кажу, що ми працювали, працюємо і будемо працювати», – додає директор книгарні Алла Лазуткіна.

Звична схема для рейдерів?

Ростислав Корнієнко вважає конфлікт довкола магазину господарською суперечкою. Він каже, що книгарня «Сяйво» залишиться на своєму місці: мовляв, займатися перепрофілюванням він не збирається.

Натомість письменник Дмитро Капранов називає дії нового директора «типовою схемою рейдерського захоплення». «Такі речі випробувані вже на численних закладах культури. Так захопили кілька книгарень, видавництв – коли орендар одного дня приходив і з’ясовував, що приміщення вже не його», – зазначає письменник.

Попри парламентський мораторій на виселення книгарень, видавництв та підприємств книгорозповсюдження, у Києві вже було виселено зокрема видавничі організації «Україна» та «Либідь», закрито спеціалізовані книжкові магазини «Поезія», «Книга – поштою», «Книжковий світ» та ін.

Напередодні у Верховній Раді пообіцяли, що питання щодо «Сяйва» увійде до плану дій Тимчасової слідчої комісії з розслідування обставин порушення законодавства посадовими особами Київської міської ради. Народні депутати, як і адміністрація книгарні, впевнені, що у всьому винні посадовці Київської міської ради. Перші висновки Тимчасової слідчої комісії мають оприлюднити у стінах парламенту вже 20 лютого.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG