Доступність посилання

ТОП новини

Паралельно із «Візирами»


Прилад для вимірювання швидкості «Візир»
Прилад для вимірювання швидкості «Візир»

Противники використання «Візирів» позбавлені приводу для радості. Повідомлення деяких засобів масової інформації про те, що Департамент ДАІ відмовляється від цих приладів для фіксації порушень правил дорожнього руху виявилися не зовсім правильними. Не відмовляється, а перестає закуповувати. Щоправда новина все таки є – паралельно із «Візирами» у Державтоінспекції обіцяють використовувати нову стаціонарну систему відеонагляду. Як краще фіксувати порушення правил дорожнього руху?

Візири й надалі фіксуватимуть порушення

Списувати «Візири» ніхто не збирається, таким чином у ДАІ позбавляють ілюзій критиків використання цих приладів. Як повідомила Радіо Свобода речник Державтоінспекції Ніна Хмелевська, мова йде лише про те, що не буде додаткової закупівлі таких фіксаторів порушень правил дорожнього руху. «Він залишається і ні в якому випадку не перестає працювати. Ті, що у нас уже є на озброєнні – продовжують працювати».

Водночас у тому числі завдяки «Візирам» кількість ДТП на автошляхах скоротилася на третину, зазначає речник ДАІ. «Якщо порівнювати цифри 2008 та 2009 років, ми маємо майже 30% зниження кількості ДТП і дуже велике зниження за кількістю загиблих та людей, які постраждали в цих пригодах».

За офіційною статистикою, 3 роки тому щодоби на дорогах України у середньому гинуло 26 людей, позаторік – 21 особа, а торік - 13 загиблих на добу.

Киянину Романові доводиться часто сідати за кермо у робочих справах. І на його думку, використання «Візирів» аварійність не зменшило. Чимало водіїв як порушували, так і порушують правила дорожнього руху. « Коли тобі приходить фото двомісячної давності, коли ти навіть не можеш зрозуміти де це сталося – це тільки дає простір для, можливо, неправомірних надсилань штрафів. Мені також пів року тому прийшов штраф близько 300 гривень. Раніше працівники ДАІ визначали швидкість радарами. Ці апарати – дешевші і набагато справедливіше, коли тебе на місці зупиняє працівник ДАІ, показує твою швидкість і виписує тобі квитанцію для сплати штрафу», - пояснив чоловік.

Італійський «Автовелокс»

А швидкість на автошляхах Італії найчастіше контролюється за допомогою спеціального вимірювача «Автовелокс». Цей пристрій також фотографує також номер машини, в цьому є певна схожість із «Візирем». А головна відмінність у тому, що про наявність фіксатора італійські водії дізнаються заздалегідь – на трасі за сто метрів ставлять спеціальний дорожній знак, інформує кореспондентка Радіо Свобода у Римі Наталка Кудрик.

Дані машини-порушника, зафіксовані «Автовелоксом», потрапляють до автоінспекції. Потім на домашню адресу водія поліція надсилає письмове повідомлення про порушення правил руху і розмір штрафу. За перевищення швидкості на 10 кілометрів за годину сума штрафу може бути 150 євро. Якщо швидкість сягнула на 40 кілометрів за годину вище дозволеного, вже треба викласти 560 євро і позбутися 5 штрафних пунктів на правах.

Тепер ДАІ взялося за «глобальні системи спостереження»

Паралельно з «Візирами» в Україні планують встановити кілька тисяч стаціонарних автоматичних постів, так звані «глобальні системи спостереження». Щоправда, на реалізацію цього проекту треба 2,5 мільярди гривень, зазначає речниця Державтоінспекції Ніна Хмілецької. «Планується розробити та встановити єдину автоматичну систему фіксації правил дорожнього руху: як перевищення швидкості, так і проїзду перехресть, а також порушення правил обгону. Це буде прилад фото чи відеофіксації. Ми зараз орієнтуємось переглядати закордоні варіанти таких приладів та систем, бо вони вже апробовані, вони вже працюють і не мають жодних нарікань».

За словами Ніни Хмілецької, уже в І півріччі Державтоінспекція планує з’ясувати, які прилади необхідні та як повинна працювати ця система, щоб вона була єдиною.

Порушив – плати!

Телеведучий, автогонщик Олексій Мочанов – обома руками за використання «Візирів» та стягування високих штрафів для порушників правил дорожнього руху. Як би не бідкалися на недоліки фіксаторів перевищення швидкості, але на те вони і фіксатори. «Візири» показують те, що було. Порушив – плати.

«Я, наприклад, завжди знаю, де їду швидше, ніж треба. Ну – сфотографували! Ну значить зловили! Пійманий – злодій, не пійманий – не злодій! Варто ж бути чесним перед самим собою – поспішаєш – плати! Якщо, наприклад, поспішаєш із Києва до Харкова і прагнеш встигнути, залиш машину та їдь на потязі! Поїзди «Візири» не ловлять, а потяг йде лише шість годин. Мені здається, що всі ці крики, волання автолюбителів, коли вони бідкалися на незаконність використання «Візирів» і так далі - все це було насправді скеровано на те, щоб позбавити тебе від того, щоб тебе зафіксував прилад і показав тобі твою фотографію», - пояснив Олексій Мочанов.

Тим часом, за допомогою приладу «Візир» були оштрафовані 2 мільйони водіїв. Їхні «листи щастя» (так називають повідомлення поштою водіям про необхідність сплати штрафів) потребували оплати загалом на півмільярда гривень.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG