Доступність посилання

ТОП новини

Інавгурація Віктора Януковича відбудеться після дня народження Віктора Ющенка – Герман


Ганна Герман
Ганна Герман

Київ – Центральна виборча комісія оголосила в неділю офіційні результати виборів Президента України. Новообраним главою держави став лідер Партії регіонів Віктор Янукович, за якого проголосували майже 12 з половиною мільйонів виборців. За іншого кандидата – Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко – проголосували майже 11 мільйонів 600 тисяч виборців. Напередодні офіційного оголошення результатів виборів, Юлія Тимошенко у зверненні до українського народу заявила, що не визнає перемогу Віктора Януковича і оскаржуватиме результати президентських виборів у судах. Про політичну ситуацію в Україні після оголошення ЦВК Віктора Януковича Президентом Радіо Свобода розмовляло з заступником голови фракції Партії регіонів Ганною Герман

– Коли, на вашу думку, буде інавгурація нового Президента?

– Я думаю це буде після дня народження Президента Ющенка

–Тобто, після 23 лютого! А чому саме ця дата?

– Напевно, було би не зовсім коректно робити це до дня народження чинного Президента. Я думаю, що це буде чисто людський жест нового президента. Це моє бачення, а не якась офіційна дата.

– Кого Партія регіонів бачить прем’єр-міністром. Чи це буде член вашої політичної сили, чи хтось інший?

– Це буде фігура, яка здатна найбільш об’єднати чинний парламент і це буде людина, яка має бачення тих реформ, які ми хочемо в країні здійснити.

– Чи можливо, що це буде представник «Нашої України»?

– Тут не має значення приналежність до будь якої партії. Це мусить бути фігура, яка зможе об’єднати парламент і яка дасть можливість утворити нову коаліцію.

– Чи можете ви сказати, хто може очолити Адміністрацію чи Секретаріат нового Президента? Серед інших називають і вашу кандидатуру.

– Мене особисто не цікавлять високі посади. Мені потрібен результат роботи нового Президента, як і всьому українському народові. Я робитиму те, що потрібно для результату. Я думаю, що Президент в найближчі дні, відразу після інавгурації, а можливо раніше назве ту людину, яка допомагатиме йому організовувати роботу в Секретаріаті.

– Віктор Янукович заявив, якщо парламент не підтримає його програму, то він буде розпущений. На яких підставах це буде зроблено?

– В парламенті немає реальної коаліції. Юлія Тимошенко є сьогодні нелегітимна. Це вже триває певний час. Якщо немає більшості, на яку спирається уряд, значить уряд не легітимний. Вони не можуть ухвалити жодного нормального закону. Вони не можуть голосувати, тому що в них немає 226 голосів. Так не може бути, коли країна в такій кризі, і коли треба робити все, щоб боротися з кризою. Тому, якщо не вдасться об’єднати парламент навколо нового Президента, парламент буде розпущений, як такий, який ефективно не працює.

– Після політичної реформи повноваження Президента набагато менші. Чи буде Партія регіонів ініціювати скасування політреформи, чи її заміни в бік збільшення повноважень Президента?

– Багато робить авторитет Президента. Якщо є авторитет, то часом це більше, ніж повноваження. Віктор Янукович вже висловлювався з цього приводу, що він спробує працювати в тій системі політичних координат, яка на сьогодні діє в Україні. Якщо це буде виглядати, що він не має можливості здійснювати реформи без додаткових повноважень, тоді будемо думати про зміни. Але поки що Віктор Янукович чітко висловився, що він працюватиме в системі тих координат. Які на сьогодні існують.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG