Доступність посилання

ТОП новини

Почаїв: Розмовляєш українською – ченці не хочуть сповідати (європейська преса)


Прага – Низка європейських видань звертає увагу на активізацію діяльності в Україні, саме після президентських виборів, проросійських осередків і сил. Зокрема, оглядачі інформують про провокаційні рішення парламенту автономного Криму, котрі порушують Конституцію України, а також антиукраїнську діяльність православних проросійських ченців в Почаївській Лаврі на Тернопільщині. Газети також інформують про початок судових слухань за позовом Юлії Тимошенко на результати президентських перегонів у Вищому адміністративному суді України в Києві.

Польська «Жечпосполіта» інформує про перебіг подій довкола православної Почаївської Лаври в Тернопільській області, як «стала центром антиукраїнської пропаганди». Польська газета інформує, що у 2003 році уряд Віктора Януковича вивів Почаївську Лавру рішенням уряду з під юрисдикції місцевих органів влади та з системи культурно-історичного заповідника, віддавши її фактично у повну власність Православної церкви Московського Патріархату. Нині ж Тернопільська обласна Рада вимагає від уряду Юлії Тимошенко повернути Лавру до заповідника і в розпорядження облради. Голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда стверджує, що нинішні господарі Лаври, російські ченці, – «є агресивні, підштовхують віруючих до ненависті на національному, мовному ґрунті. Звідси виходить найбільше антиукраїнської літератури, яка всіляко поширюється на заході нашої області», – наголошує тернопільський голова. «Жечпосполіта» наводить розмови з місцевими українцями, котрі скаржаться, що ченці Лаври прискіпливо допитують відвідувачів якої вони віри, до якої церкви відносяться. «Якщо розмовляєш українською, не хочуть тебе сповідати, не продають свічок і навіть можуть випхати за двері храму», – каже польському виданню місцева жителька, українка, 50-річна Марія з Кременця. Хоча тут же секретар Лаври Ґеоргій Коваленко намагається спростовувати ці факти у розмові з кореспондентом «Жечпосполітої». Газета також наводить думки експертів, котрі сумніваються у тому, що за президентства Віктора Януковича вдасться відібрати Почаївську Лавру у проросійської церкви.

Російська «Нєзавісімая газета» міркує про вірогідність того, що «Крим може стати масштабною проблемою для нового Президента України». Газета має на увазі, зокрема, фактично провокаційне рішення парламенту Криму у минулу середу називати себе на «Радою», як за Конституцією України, а «Совєтом». У Києві, заклопотані судовими суперечками, не відразу це зауважили. Зате «націоналістичне об’єднання Свобода Олега Тягнибока розцінило цей крок Криму як сепаратистський і звернулося з позовом до Генпрокуратури та СБУ». «Нєзавісімая газета» наводить думки експертів про те, що таким чином проросійські сили в парламенті Криму вже апелюють, перед вірогідними місцевими виборами, до російських мешканців півострова. Деякі українські аналітики сумніваються у тому, що новий Президент України Віктор Янукович знайде у собі сили зайняти державницьку позицію саме для припинення провокаційних регіональних проявів в Україні. А це, на думку експертів, «призведе лише до нових політичних конфліктів, посилення регіональних еліт». Правда, експерти, яких цитує московське видання, також заспокоюють щодо вірогідності посилення російського втручання в Криму, бо це, як стверджують аналітики, «призведе лише до консолідації суспільства в Україні перед зовнішньою загрозою, тобто – до протилежних намірам Москви результатів».

Чеська «Днес» інформує, що «суд в Києві розпочав розгляд справи про дійсність результатів президентських виборів за позовом прем’єр-міністра Юлії Тимошенко». Газета також зауважує, що «Янукович вже встиг пережити приємні хвилини після привітань його з перемогою від лідерів багатьох країн світу, включно з США та Європейським союзом». А тут суд призупинив рішення ЦВК про його перемогу і в парламенті зареєстрований навіть проект постанови про відміну інавгурації, призначеної Радою вже на 25 лютого. Чеське видання також зауважує, що «нині мало-хто очікує, що Тимошенко досягне в суді бажаного...але, разом з тим, наголошують, що головна мета прем’єра – ослабити позиції Януковича перед можливим відходом з уряду». «Днес» також наголошує на невдоволенні ситуацією в Україні з боку більшості іноземних інвесторів, МВФ, які вже хотіли б політичної стабілізації в Києві. А тут, як інформує чеське видання, не виключені й дострокові парламентські вибори, які можуть бути викликані «саме непоступливістю Тимошенко».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG