Доступність посилання

ТОП новини

Наказ президента Росії провести в Севастополі парад до Дня перемоги викликав у Криму суперечку


Архівна фотографія. Під час відзначення Дня флоту України. Севастополь, 5 липня 2009 року
Архівна фотографія. Під час відзначення Дня флоту України. Севастополь, 5 липня 2009 року

Сімферополь – Керівники ветеранських організацій Криму звернулися до Президента України Віктора Януковича з проханням дозволити проведення в Севастополі спільного російсько-українського військового параду з нагоди 65-ї річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні. Минулого тижня президент Росії Дмитро Медведєв наказав провести у низці російських міст і в українському Севастополі військовий парад до Дня перемоги. І це викликало неоднозначну реакцію в Україні і, зокрема в Криму.

Голова Верховної ради Криму Анатолій Гриценко заявив, що підтримує пропозицію президента Росії Дмитра Медведєва про військовий парад у Севастополі.

Російський керівник розпорядився провести 9 травня 2010 року о 10 годині за московським часом військові паради із залученням зброї і військової техніки у Владикавказі, Воронежі, Ростові-на-Дону, а також у Севастополі, правда, за узгодженням з українською стороною.

«Севастополь, як і весь Крим, є тим мостом дружби між Україною і Російською Федерацією, який потрібно тільки зміцнювати. Тим більше, коли йдеться про таку особливу дату, як 65-річчя великої перемоги над фашизмом», – процитувала Анатолія Гриценка прес-служба кримського парламенту.

А от голова севастопольської міськдержадміністрації Сергій Куницин такий наказ російського президента називає «неполіткоректним». Він заявив, що як керівник міста-героя, якого це стосується, був «просто трохи здивований». Куницин вважає, що це рішення Медведєва про парад у Севастополі виглядає певною мірою, як доручення. За його словами, «було б коректніше», якби російський президент написав: «Доручити урядові Російської Федерації погодити з урядом України питання про проведення спільного військового параду». Він нагадав, що «в Україні існує протокол і порядок проведення цих заходів. Зокрема, і в Севастополі».

Втручання у внутрішні справи і зазіхання на українську територію?

Патріотичні громадські організації і праві партії на півострові одразу засудили таке рішення російського лідера, назвавши його втручанням у внутрішні справи України і зазіханням на українську територію. Зокрема, Народний рух України закликав українське керівництво відмовити Росії у проведенні параду в Севастополі та організувати в місті урочисте проходження українських військ.

Насправді в Севастополі раніше щороку практикувалося спільне проходження військовослужбовців Військово-морських Сил України і Чорноморського флоту Росії. У штабі українського флоту повідомили, що готується таке проходження і цього разу. Там теж були здивовані указом російського президента, який, на думку військових співрозмовників Радіо Свобода, виглядає як наказ новому українському главі держави.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG