Доступність посилання

ТОП новини

Донецька громадськість проти перенесення дати виборів


На одній із вулиць Донецька
На одній із вулиць Донецька

Донецьк – Донецьк приєднався до всеукраїнської акції протесту проти скасування дати виборів до місцевих органів влади. За вимогу провести вибори 27 червня цього року у Донецьку підписалось щонайменше 10 громадських організацій і партій. Які пропозиції мітингуючих і чи мають вони сенс?

Термін повноважень органів місцевої влади у Донецьку спливає 26 березня. Відтоді, кажуть учасники акції, легітимність мандату місцевих обранців стане неповноцінною. Намагання відстрочити місцеві вибори на кілька місяців активісти вважають порушенням Конституції.

У Донецьку до акції протесту нової партії, яку на всеукраїнському рівні очолює Йосип Вінський, долучились громадські організації й об’єднання, серед них представництво «Комітету виборців», «Правовий захист», «Громадська рада». Учасники акції спростовують закиди, що отримали за проведення протесту якусь матеріальну винагороду. Хоча сам мітинг був нечисленним, а протестувальники були доволі агресивно налаштовані.

«Всюди кажуть: ми від народу, ми по волі народу! А нам така влада непотрібна! Ми будемо проти, ми будемо мітингувати і кричати: геть таку владу!» – заявляють учасники акції.

Вони підписались під резолюцією до місцевої влади, яка, на їх думку, намагається втриматись у свої кріслах. Документ закликає визнати рішення Верховної Ради про скасування дати місцевих виборів таким, що не відповідає Конституції. Активісти протесту вважають, що спроба скасувати місцеві вибори означає перенести хаос і безладдя, які нині є у найвищих ешелонах влади, на місцевий рівень.

«Належить чітко вказати дату майбутніх виборів»

«Після 26 березня будь-яке рішення місцевого голови буде нелегітимним. І будь-яке рішення можна буде оскаржувати», – говорить голова Донецької обласної організації партії «Народна влада» Дмитро Коростельов.

Проте юристи не згодні з тим, що тимчасове подовження повноважень місцевих рад спричинить масові звернення у суди, бо для цього не має юридичних підстав.

«За конституційними нормами, кожний виборний орган здійснює свої повноваження доти, доки не вступить на посаду інший, тому з цим проблеми немає. Насправді мова йде про те, щоб ці речі упорядкувати, а упорядкувати їх можна лише одним способом: внесенням змін до Конституції», – каже юрист Юрій Ключковський.

Мер Донецька Олександр Лук’янченко заявив Радіо Свобода, що він проти скасування дати виборів до місцевих органів влади.

«Чому я повинен виправдовуватись, що хтось переніс вибори? Якщо переносите, потрібно називати дату, коли ці вибори відбудуться», – обурюється мер.

За словами Дмитра Коростельова, політичні партії та громадські організації не зупинятиметься на одному протесті. У разі ігнорування їхніх вимог, вони обіцяють продовжити акції непокори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG