Доступність посилання

ТОП новини

Українські олігархи – загроза демократії чи рушій прогресу


Київ – Після цьогорічних виборів Президента українські олігархи посилили свої позиції, їхній вплив на державу називають найбільшим у Європі. Такого висновку дійшли провідні українські економісти, політологи й народні депутати, учасники сьогоднішнього круглого столу про сучасне й майбутнє олігархії. Що ж до того, чи спроможні олігархи працювати на національні інтереси й бути рушіями реформ – думки учасників розділилися.

Більшість українців під словом «олігарх» розуміють дуже багатого бізнесмена, який здатен впливати на рішення державної влади. Такі результати останніх опитувань Академії політологічних наук України.

Появі олігархів сприяла діяльність Президента Леоніда Кучми, а за часів Віктора Ющенка вони перетворилися на головну політичну силу, пояснює політолог, народний депутат від НУНС Олесь Доній.

«Олігархи засвідчили, що вони стали практично невразливими, навчилися окуповувати медіа та політику. Вони прикупили провідні партії, хто проукраїнські, хто – проросійські. З ними змушений буде рахуватися кожен Президент та прем’єр. Чому так склалося?», – запитує Доній, і відповідає: «Дрібний бізнес посідає в Україні найменшу в Європі частку ВВП. Поки не буде зламана ця тенденція, то мені здається, монополізація економіки та політики з боку олігархів триватиме».

Гальмівним фактором для посилення олігархії Олесь Доній вважає конкуренцію між численними фінансово-владними групами. Проте, за його словами, зі зміною влади великий бізнес консолідується, і це вже становить загрозу демократії.

Великому бізнесу близькі національні інтереси – експерт

З іншого боку, саме олігархи є рушійною силою української економіки, головними благодійниками й наповнювачами бюджету, вважає дослідник великого бізнесу Сергій Руденко, автор книги «25 багатіїв України». А крім того, сучасна українська олігархія фізично не може діяти всупереч національним інтересам України, наголошує Руденко.

«Говорити, що нинішній Президент здасть національні інтереси, оскільки він висунутий олігархами, безглуздо. Згадаймо 1990-ті роки, коли представники цього капіталу на Донеччині пережили жорстокі конфлікти з російським бізнесом. Навряд чи вони зараз віддадуть йому здобуту владу. Інший приклад: бізнесмен Порошенко очолює МЗС, маючи свої бізнесові інтереси. Чи можуть вони збігатися з національними? Безумовно!» – переконаний Сергій Руденко.

Олігархів розбещують незріле суспільство і слабка влада


Але все це можливо лише за умови, коли суспільство й держава постійно контролює вплив олігархів, переконаний економіст Олександр Пасхавер. Він наголошує, що в Україні такого контролю досі немає.

«Великий капітал поводиться так, як йому дозволено. Якщо це всупереч інтересам суспільства, винне суспільство, – зазначає пан Пасхавер. – До прикладу, всі лають бізнесові структури київського міського голови Черновецького, проте народ досі не повстав і не побив вікна у Київраді, як це зробили б у Греції. Олігархи – це величезна енергія, яку можна спрямувати в позитивне русло. Але ми досі не спромоглися створити для цього умови».

Такими умовами, на думку фахівців, є громадський контроль суспільства за великим бізнесом, ініціативи влади із залучення олігархів до вирішення соціальних проблем, і закріплення таких механізмів у законах. Проте, констатують експерти, найближчим часом відбуватимуться протилежні процеси: вплив олігархів на владу й суспільство в Україні посилиться. Вже зараз цей вплив визнають найвищим у Європі.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG