Доступність посилання

ТОП новини

Відвідини Януковичем Москви – візит великих обіцянок


Президент України Віктор Янукович і президент Росії Дмитро Медведєв. Моксва, 5 березня 2010 року
Президент України Віктор Янукович і президент Росії Дмитро Медведєв. Моксва, 5 березня 2010 року

Прага – Президент Віктор Янукович обіцяє відновити стосунки з Росією з великої низки питань. Свій другий закордонний візит новий український Президент здійснив до Москви. Вона, на думку закордонних оглядачів, тепер відіграватиме значно більшу роль в українській політиці, ніж це було за часів керування Україною «помаранчевою командою». Та разом з тим, на Москву можуть чекати і великі розчарування.

Під час візиту до Росії 5 березня Віктор Янукович пообіцяв рішуче відійти від політики попереднього керівництва України щодо Росії. «Своє завдання я бачу в тому, щоб стосунки України і Росії зробили крутий поворот у правильному напрямку. Нова влада в Україні змінить стосунки з Росією. Вони ніколи не повинні бути такими, якими вони були протягом останніх п’яти років», – сказав Президент України.

Президент Росії Дмитро Медведєв радо привітав свого українського колегу і висловив сподівання на те, що стосунки між Росією і Україною значно покращаться: «Я сподіваюсь, що та «чорна смуга», яка була у стосунках між Україною та Російською Федерацією, з вашим приходом і вашою роботою на посаді Президента, буде перервана».

За майже два роки відсутності прямих контактів на найвищому рівні між Україною і Росією накопичилася велика низка питань, головним із яких для України є питання ціни на російський газ. Проте саме це питання Президенти передоручили вирішувати урядам. Поява нового уряду в Україні можлива уже наступного тижня.

На зустрічі з прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним Україні знову запропонували вступити до Митного Союзу Росії, Білорусі і Казахстану. Ще під час виборчої кампанії Віктор Янукович говорив про бажаність такого вступу для України.

Щедрі обіцянки можуть вести і до сильних розчарувань

Загалом, питання, котрі обговорювали Президенти України і Росії, стосувалися широкого спектру, починаючи від гуманітарної сфери, в якій Віктор Янукович не лише повторював свої обіцянки щодо зміни статусу російської мови в Україні, але й почув у відповідь обіцянку свого колеги запровадити «один-два» цифрові телеканали, що здійснюватимуть мовлення українською в Росії.

Однак обіцянок саме у цій сфері з українського боку було набагато більше: це і спільні паради на День Перемоги у містах-героях України, і можливість скасування статусу Героя України, наданого провідникам ОУН і УПА, Степанові Бандері та Роману Шухевичу, і навіть спільне відзначення 200-літнього ювілею Тараса Шевченка.

Далі обговорювали питання співпраці в промисловості, авіаційному будуванні, космосі, і, звичайно, у сфері безпеки. Президент Віктор Янукович підтвердив у Москві, що Україна, на його думку, повинна залишатися позаблоковою державою, хоча і не виключив абсолютно можливість вступу України до Північноатлантичного альянсу. «Україна, як європейська, позаблокова держава, будуватиме свої стосунки з НАТО згідно з національними інтересами України. І так буде завжди», – сказав Янукович. Він ще раз пообіцяв розглянути можливість продовження перебування російського флоту в Севастополі.

Та попри велику кількість обіцянок, котрі, як і очікували, український Президент дав в Кремлі, деякі західні оглядачі не поспішають із висновками. Кореспондент газети «Вашингтон Пост» писав напередодні візиту, що Янукович недаремно першою ціллю візиту вибрав Брюссель, а не Москву. Від Президента, що на виборах п’ять років тому вважався проросійським кандидатом, нині очікують більш зваженої політики щодо Росії. І саме ця країна може мати сильні розчарування щодо нього, бо покладає на Януковича забагато надій, вважає оглядач. Щедро роздані обіцянки в Москві лише підігріватимуть ці надії і можуть стати джерелом сильних розчарувань.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG