Доступність посилання

ТОП новини

В Іраку з надією очікують результатів виборів до парламенту


Під час голосування на дільниці в Багдаді
Під час голосування на дільниці в Багдаді

Прага – Перші дані про явку громадян на виборчі дільниці в Іраку 7 березня для обрання членів нового парламенту цієї країни стали відомі сьогодні зранку. Згодом з’явилися лише окремі попередні результати цих виборів, на яких вели боротьбу за 325 місць в законодавчому органі понад 6 тисяч кандидатів від 80 політичних сил Іраку. США і Європа вже привітали ці вибори, а президент Сполучених Штатів Обама навіть назвав їх «історичними».

Точна явка виборців 7 березня на парламентські вибори в Іраку ще не відома, але, як зазначають спостерігачі, вона, з усією вірогідністю, вже сягнула таких важливих 50 відсотків. Попередні загальні результати цього волевиявлення з’являться, як очікують, у найближчі дні.

Президент США Барак Обама привітав ці вибори і сміливість мільйонів іракців, які, не зважаючи на смертельну небезпеку терактів на дільницях, все ж прийшли і проголосували за майбутнє своєї країни. За попереднім даними, вилазки іракських повстанців забрали, внаслідок вибухів, у Багдаді та інших містах до 40 життів.

Зокрема, Барак Обама сказав: «Від імені американського народу я вітаю народ Іраку з виявленою ним відвагою під час цих історичних виборів. Сьогодні, не зважаючи на насильство тих, хто прагне лише до руйнувань, іракці зробили крок вперед на важкому шляху розбудови своєї країни. Сполученні Штати будуть продовжувати допомагати їм в їхніх зусиллях. Ми відповідально завершуємо війну і допомагаємо іракському народові брати своє майбутнє у свої руки».

Окрім Барака Обами, вибори в Іраку привітав генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен та низка політиків у Європі.

Сподіваються на припинення насильства та економічні реформи


У самому Іраку – за повідомленнями кореспондентів Радіо Свобода – як на півночі країни в Курдистані, так і в Багдаді та на півдні – в Басрі, всюди громадяни сьогодні обговорюють вірогідні результати виборів. Сонячний і теплий вихідний цього понеділка ще більше сприяє доброму настроєві і таким же очікуванням у цій країні.

Попередні результати виборів мають бути відомі вже у четвер. А поки що правляча сила прем’єра Нері аль-Малікі не поспішає з висновками і лише заявляє, що варто дочекатися більшої ясності, вияснити, як голосували їхні виборці, переважно шиїти, не лише в Багдаді, де упевненість влади більша, але й на півдні країни.

Кореспондент Радіо Свобода в Багдаді Лаїт Ахмад каже, що політичні сили Іраку ще не мали ніяких переговорів щодо майбутніх парламентських коаліцій для створення нового уряду країни. «Бо партії не мають ще достатньої інформації про результати, хоча їхні спостерігачі на місцях вже знають про деякі попередні підрахунки на виборчих дільницях», – зауважує журналіст.

Радіють виборам і курди в Кіркуку, і суніти на півдні Іраку. Всі сподіваються, що переможці цих виборів виконають свої обіцянки припинити насильство, підвищити рівень безпеки і спокою в державі та прискорити реконструкцію іракської економіки.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG