Доступність посилання

ТОП новини

Українські археологи знайшли легендарного британського «Принца»


Піднята гармата (за попередніми дослідженнями, з військового корабля ХІХ ст., не виключено – з «Принца»)
Піднята гармата (за попередніми дослідженнями, з військового корабля ХІХ ст., не виключено – з «Принца»)

Київ – Українські археологи знайшли уламки легендарного британського фрегата «Принц», який нібито перевозив золото і срібло у діжках і затонув під час бурі восени 1854 року. Понад півтора століття науковці, «чорні археологи» й авантюристи шукали скарб. Але українські вчені-підводники дослідили уламки судна і встановили: скарбів на борту немає. Хоча, як стверджує керівник експедиції Сергій Воронов, сам по собі цей унікальний корабель є справжнім скарбом для військової та історичної науки.

Власне, окрім місця загибелі, про вітрильно-гвинтовий фрегат «Принц» експедиційного флоту Великобританії відомо майже все. Корабель затонув у листопаді 1854 року під час одного з найсильніших буревіїв ХІХ століття, перебуваючи на рейді поблизу Севастополя. Подробиці загибелі корабля наведено у рапорті адміралтейства Її Величності у Лондоні: капітан спробував утримати фрегат на якорі шляхом роботи двигуна. Але його зусилля були марними – «Принц» почав дрейфувати у відкрите море. Капітан віддав наказ зрубати усі щогли корабля, після чого фрегат розгорнуло носом до берега; у процесі маневрування «Принц» отримав серйозні пошкодження, а по тому його кинуло на скелі. З екіпажу врятувалось шестеро моряків, за їхніми свідченнями і була складена картина загибелі одного з найпотужніших кораблів британського флоту.

Після загибелі «Принца» Європою пройшла уже «інформаційна буря»: мовляв, із кораблем затонув скарб – бо ж на борту перевозились 6 тисяч суверенів у срібних і золотих монетах, запакованих у діжки. Тож треба шукати «Принца»!

Сергій Воронов під час археологічних досліджень на Чорному морі
Але українські археологи скарбів на борту фрегата не знайшли. Та і не шукали: за словами керівника експедиції Сергія Воронова, британські колеги повідомили: згідно з архівними дослідженнями, «Принц» вивантажив зарплату воякам у Стамбулі в офісі супер-інтенданта Британського корпусу.

Координати місця перебування «Принца» тримають у таємниці

Пан Воронов розповів, як був знайдений «Принц»: «Тієї листопадової ночі, у той шторм на зовнішньому рейді Балаклавської бухти загинуло 16 кораблів. Попри те, що в ту ніч було дуже багато свідків – людей, готових рятувати кораблі, художників, які супроводжували британських та російських вояків під час тодішньої Кримської кампанії, точне місце загибелі лишалось невідомим. І лише минулого року випадково (бо ми працювали над іншими археологічними об’єктами) місцеві рибалки дали нам координати виявленого на дні чавунного корабельного гвинта. Ми почали його піднімати й, оглядаючи територію поряд, раптом помітили так звану локальну пляму фрагментів кераміки, медичного скла, великої кількості боєприпасів епохи Кримської війни, знайшли якір. Ми все підняли і переправили у лабораторію по консервації Інституту археології».

Експерти лабораторії упродовж кількох місяців проводили дослідження, аж нарешті підтвердили: знайдені під водою археологічні об’єкти були на борту фрегата «Принц»! Тож цього року археологи продовжать досліджувати уламки фрегата і територію довкола, – повідомив Сергій Воронов. За його словами, координати місця перебування «Принца» дослідники тримають у секреті, щоб «чорні археологи» не скористались.

«Це все сліди історії України»

За словами Воронова, роботи цього року взагалі випадає чимало: разом із європейськими колегами, українці шукають затонулі давньогрецькі та візантійські кораблі, військові судна та літаки часів Другої світової війни. В Україні просто не уявляють, яке багатство сховане у глибинах Чорного моря, зауважує Воронов.

«Можливо, комусь подобається радянська епоха, комусь не подобається. Для когось події доби козацтва – це серйозна частина історії України. А для когось, можливо, це взагалі не історія, – каже він. – Але те, що ми повинні вивчати, досліджувати усі ці епохи, і те, що ми повинні дбати, щоб в Україні була серйозна система музеїв, де б можна було побачити знахідки і відчути дух історії, це безумовно! Значення немає, з чим ми працюємо під водою, – це візантійський корабель чи римський корабель, чи торпедний катер часів Другої світової війни – це все сліди історії України».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG