Доступність посилання

ТОП новини

Збільшення пенсійного віку в Україні є неминучим – економісти


Київ – На думку деяких економістів, якщо уряд не вдасться до підвищення пенсійного порогу, за декілька років українська пенсійна система опиниться на межі краху. Водночас у профспілках категорично проти такої реформи.

Про необхідність збільшення пенсійного віку в Україні напередодні заявляли також у Світовому банку та Міжнародному валютному фонді.

В Інституті демографії та соціальних досліджень вважають, що попри рекомендації іноземних партнерів, такий непопулярний захід – перш за все, національний інтерес.

Пенсійний фонд не справляється з дефіцитом

55 років для жінок і 60 – для чоловіків: пенсійний поріг в Україні є одним із найнижчих у Європі. Нині такий рубіж для виходу на пенсію підтримують лише в Росії та Білорусі. В більшості європейських країн збільшення пенсійного віку почали практикувати ще у 90-х роках.

Економісти б’ють на сполох: через старіння нації в Україні зростає кількість пенсіонерів, натомість – меншає працездатних громадян. За даними уряду, в березні дефіцит Пенсійного фонду вже сягнув 34 мільярдів гривень. Фахівці запевняють, що якщо не вдатися до підвищення пенсійного порогу, з кожним роком надходження до фонду невпинно зменшуватимуться, зате зростатиме потреба в державних дотаціях.

На думку директора Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Елли Лібанової, збільшувати пенсійний вік потрібно поступово, а саме – кожного року на 6 місяців, і лише – в комплексі з іншими заходами. «Ідеально було б спочатку підвищити поріг жінкам до 60 років, а потім, якщо покращаться демографічні показники щодо чоловіків, потроху підняти до 62 років для обох статей», – додає вона.

Профспілки проти

Про необхідність підвищення пенсійного порогу в Україні не раз заявляли у Світовому банку та Міжнародному валютному фонді. Водночас Елла Лібанова наголошує, що попри поради іноземних партнерів, збільшення пенсійного віку – це, перш за все, національний інтерес. «Це єдина можливість урівноважити чисельність платників податків і тих, хто отримує пенсію», – каже економіст.

Категорично проти збільшення пенсійного віку виступають профспілки. За словами народного депутата, голови Конфедерації вільних профспілок України Михайла Волинця, стан здоров’я та умови праці українців поки не дозволяють вдаватися до таких реформ. «Дуже багато чинників у цьому питанні, але моя позиція – цього не можна робити», – зазначає він.

Напередодні віце-прем’єр Сергій Тігіпко заявив, що уряд зробить усе можливе, аби не підвищувати пенсійний вік. Попри це, за даними інформаційних агенцій, у Кабміні таки розглядають можливість зниження дефіциту Пенсійного фонду шляхом збільшення пенсійного порогу для військовослужбовців та жінок. Зокрема за інформацією агенства «Інтерфакс-Україна», керівництво уряду нібито доручило силовим відомствам вивчити можливість збільшення стажу, необхідного для отримання мінімальної пенсії військовослужбовцям та особам рядового і керівного складу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG