Доступність посилання

ТОП новини

«Прокляття Рюриковичів»


Реконструйований портрет Ярослава Мудрого
Реконструйований портрет Ярослава Мудрого

Київ – Київський князь Ярослав Мудрий, галицький князь Ярослав Осмомисл із династії Рюриковичів страждали на хворобу Пертеса, котра спричиняє кульгавість. Цю хворобу Рюриковичі успадкували від спільного пращура –хрестителя Київської Русі Володимира Великого. А встановили це українські антропологи та археологи завдяки використанню новітніх технологій, таких як ДНК - експертиза, тобто вивчення на генетичному рівні «родинної пам’яті» династії.

Міграція патогенних аутосом Пертеса розпочалася з Ярослава Мудрого та його рідної сестри – Прямислави. Внаслідок міждинастичних шлюбів, «прокляття Рюриковичів» помандрувало всіма «гілками» цього князівського роду, поширилось на династії угорських і польських королів. Ці дані українські та угорські науковці наводять, посилаючись на експертизи ДНК кістяків із княжих поховань Чернігова, Кракова та угорського містечка Тихань (де поховано доньку Ярослава Мудрого – угорську королеву Анастасію).

А нині українські науковці досліджують ДНК кістяків, які знаходяться у саркофазі у храмі Святої Софії Київської.

Керівник проекту – історик Надія Никитенко – повідомила журналістам, що експертиза дозволить встановити, чи справді у саркофазі поховано князя Ярослава Мудрого та його дружину, а також – відстежити генеалогічну лінію Рюриковичів. Адже довкола династії Рюриковичів (або Рюриків) досі точаться суперечки.

Хто вони, Рюриковичі...


Так, європейські і російські вчені стверджують, що Рюриковичі походять від данської династії Скьольдунгів; українці ж упевнені, що Рюрики – слов’яни, «розбавлені» варягами. ДНК експертиза, обстеження кістяків чоловіків з роду Рюриковичів, вивчення літописів підтверджують українську версію, каже історик, дослідниця у галузі генеалогії Тетяна Люта.

«Це люди півночі! Група військових людей із зброєю, які були при князі, тобто – дружина. Враховуючи генеалогічні зв’язки, династичні шлюби є люди, які є конкретними Чернігівськими Рюриковичами, Київським престолом, або іншими князівствами, які розпадаються в окремі князівства. Джерело ДНК Рюриковичів – це, безперечно, поховання Івана Грозного. Абсолютно точно визначено, що і він, і нащадок, якого він, як відомо, убив... Таким чином, Рюриковичі на російському престолі перестають сидіти», – каже Люта.

А отже, стверджує вона, княжа, царська «гілка» Рюриковичів на теренах сучасних Росії та України переривається. Натомість, західні гілки Рюриків успішно розвиваються, і досі серед королівських і дворянських родів Європи при проведенні ДНК експертизи можна знайти «хромосому Рюриковичів», яка, серед іншого, дається взнаки у вигляді кульгавості у чоловіків.

В Україні ж, завдяки вивченню ДНК таблиць династії Рюриковичів, полтавський антрополог Сергій Горбенко реконструював портрет галицького князя Ярослава Осмомисла: ця робота – перша в Україні дисертація з наукової антропології.

На часі – відтворення портретів інших представників Рюриковичів, які свого часу становили потужний династійний клан.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG