Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Сербії засудив масовий злочин в Сребрениці у 1995 році


Засідання парламенту Сербії, на якому ухвалили резолюцію щодо жертв у Сребрениці. Белград, 30 березня 2010 року
Засідання парламенту Сербії, на якому ухвалили резолюцію щодо жертв у Сребрениці. Белград, 30 березня 2010 року

Белград – Вчора пізно увечері після тривалих і гарячкуватих дебатів сербський парламент ухвалив резолюцію в якій засуджено масове вбивство мусульман 1995 року в боснійському місті Сребрениця. В резолюції також проситься вибачення у родичів загиблих за те, що Сербія не зробила більше, щоб запобігти цьому масовому вбивству. Цю резолюцію одні вітали, інші відкидали.

Сербський президент Борис Тадич схвально відгукнувся на ухвалення резолюції. «Цим актом сербський парламент, сербські громадяни, сербський народ ясно демонструють, що вони віддаляються від цього страшного злочину і його аж ніяк не підтримують», – зазначив Тадич.

Вже сьогодні дехто в Сербії критикує ухвалену резолюцію за те, що мовляв вона виокремлює сербів щодо вини за вбивства мусульман, однак всі мовчать про злочини, які чинили боснійські мусульмани чи хорвати під час балканських війн. А родичі загиблих у Сребрениці кажуть, що резолюція немає жодного значення оскільки там не має слова «геноцид».

У Сербії змінюється система цінностей


Проте міністр оборони Сербії, член правлячої Демократичної партії Драґан Шутановац зауважує, що дискусія навколо цієї резолюції свідчить про те, що у Сербії змінюється думка щодо Сребрениці.

«Щоб ухвалити закон потрібно шість місяців. Щоб змінити систему вартостей потрібно кілька років. Вчорашня дискусія в парламенті свідчить, що в Сербії змінюються цінності, і ті, хто стверджує, що в Сребрениці кількість жертв не була такою великою, щоб назвати ці вбивства геноцидом, втрачають свої позиції, їх не підтримує громадськість, а світ ніколи їх не підтримував», – наголосив міністр.

Вбивство приблизно восьми тисяч мусульман у Сребрениці було найбільшим масовим вбивством від часів Другої світової війни. Резолюція засуджує цей злочин і містить прохання про вибачення перед сім’ями загиблих. В документі також мовиться, що Сербія обіцяє заарештувати генерала Ратка Младича, керівника операції в Сребрениці, якого розшукують вже довгі роки. Міжнародний гаазький трибунал звинувачує Младича в геноциді.

Слово «геноцид» замаскували

Правозахисниця та адвокат Наташа Кандич сказала Радіо Свобода що резолюція насправді визнає сребреницькі вбивства геноцидом, але це зроблено таким шляхом, який найбільш прийнятний для сербської громадськості.

«Держава визнала геноцид і взяла на себе відповідальність за умовою, що не буде використано слово геноцид, це замасковано згадкою про рішення Міжнародного суду», – зауважує правозахисниця.

У резолюції сказано дослівно так: «Сербський парламент гостро засуджує злочин, скоєний проти боснійсько-мусульманського населення Сребрениці в липні 1995 року, як це було визначено рішенням Міжнародного суду».
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG