Доступність посилання

ТОП новини

ООН: допомога Гаїті


Держсекретар США Гілларі Клінтон на Міжнародній конференції донорів для Гаїті в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку 31 березня 2010 року
Держсекретар США Гілларі Клінтон на Міжнародній конференції донорів для Гаїті в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку 31 березня 2010 року

Нью-Йорк – У штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку представники понад ста країн взяли участь у міжнародній конференції з проблем допомоги відродженню Гаїті після руїни внаслідок землетрусу. Допомога полягає насамперед у збиранні коштів для цієї найнужденнішої країни Західної півкулі, якщо не всього світу.

Конференцію відкрила державний секретар США Гілларі Клінтон і відразу оголосила: «Сполучені Штати обіцяють надати 1 мільярд 150 мільйонів доларів на відновлення і відбудову Гаїті. Ці гроші допоможуть виконати довгостроковий план гаїтянського уряду і здійснити проекти в таких ділянках як сільське господарство, енергетика, безпека, державне будівництво, охорона здоров’я».

Бразилія одразу після промови Клінтон пообіцяла 172 мільйони доларів.

Держсекретар наголосила, що кожна країна, яка обіцяє допомогу, повинна дотримувати свого слова. Справа у тім, що одразу після землетрусу 12 січня Гаїті отримала обіцянки допомоги на суму майже півтора мільярда доларів, але реально надійшло лише 23 мільйони доларів.

«Ми не можемо повертатися до невдалих прикладів минулого. Ми повинні йти до кінця», – сказала Клінтон.

Про проблему охорони здоров’я, точніше, про боротьбу з епідемією хвороби СНІД, говорив виконавчий директор Програми ООН для боротьби з ВІЛ/СНІД Мішель Сідібе. «Пам’ятаймо, що там люди, 120 тисяч людей із ВІЛ-інфекцією вже не мають доступу до медичних пунктів запобігання хворобі СНІД. Тож на той час, коли ми завершимо фізичну відбудову (Гаїті), ми матимемо до діла з неконтрольованою епідемією. До землетрусу 24 тисячі хворих отримували лікування, одначе лише 10 тисяч лікуються нині. Ми мусимо знайти решту хворих», – сказав він.

Президент Гаїті Рене Преваль подякував міжнародній спільноті за допомогу після землетрусу, від якого загинуло понад 200 тисяч людей. Преваль закликав співгромадян удома і за кордоном сприяти відродженню Гаїті.

Витрату коштів контролюватиме спеціальна комісія

Загалом розраховують зібрати десь 4 мільярди доларів допомоги. Щоб ці величезні кошти не розпорошили, при ООН створено спеціальну комісію для нагляду над розподілом коштів. Її очолить Білл Клінтон, колишній президент США (він призначений спеціальним послом ООН для Гаїті) разом із прем’єр-міністром Гаїті Жан-Максом Бельрівом.

Оскільки уряд Гаїті має репутацію корумпованого і нездатного здійснювати проекти, президент Всесвітнього банку Роберт Золік зауважив, що багато країн були проти того, щоб довіряти гроші цьому урядові. Вони воліли фінансувати допомогу через неурядові громадські організації.

Частково це бажання враховане. До складу комісії увійдуть і представники країн-донорів, гаїтянського уряду, Організації американських держав, блоку 15 країн Карібського басейну, і численні неурядові громадські організації та міжнародні інституції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG