Доступність посилання

ТОП новини

У Киргизстані надзвичайний стан


Під час акцій протесту в Бішкеку, 7 квітня 2010 року
Під час акцій протесту в Бішкеку, 7 квітня 2010 року

Прага – У Киргизстані оголошено надзвичайний стан. Державне телебачення перервало мовлення. Протистояння між владою та опозицією в Киргизстані загострилося після того, як почалася стрілянина між державними силами безпеки та демонстрантами, які зібралися довкола будинку президента Киргизстану.




Державне телебачення Киргизстану було змушене перервати роботу після того, як розлючений натовп демонстрантів увірвався до приміщення.

Президент Киргизстану Курманбек Бакієв оголосив надзвичайний стан у столиці та трьох інших районах країни після того, як протести опозиції переросли у збройне протистояння з урядовими силами безпеки. Запровадження надзвичайного стану, згідно з Конституцією Киргизстану, має схвалити парламент країни.

У перестрілці між силами безпеки і демонстрантами, яка відбулася перед будинком президента в столиці Бішкеку, загинула, за повідомленнями, щонайменше 21 особа. Понад 180 поранені. Постріли пролунали після того, як демонстранти намагалися прорвати міліцейські та військові кордони, щоб потрапити усередину президентської будівлі. Кілька тисяч демонстрантів висунули вимогу – відставка президента Бакієва.

Протести почалися у вівторок у містах Талас та Нарин у північно-західному Кригизстані, а в середу поширилися на решту території країни, включно зі столицею Бішкеком. Місцеві кореспонденти Радіо Свобода повідомляють, що в Таласі протестувальникам вдалося захопити і побити міністра внутрішніх справ Молдомусу Конгантієва та місцевого губернатора Бейшена Болотбекова. Конгантієв прибув до Таласа після того, як протестувальники захопили будинок місцевої влади.

Влада і опозиція звинувачують одне одного в порушенні Конституції

Генеральний прокурор Киргизстану Нурлан Турсункулов звинуватив протестувальників у спробі заколоту. «Наразі слідча група має достатню інформацію про те, що масові заворушення, котрі сталися в місті Таласі, мали не стихійний характер. Вони були заздалегідь запланованою та організованою акцією з насильницького захоплення влади під прикриттям проведення так званого «курултаю», – заявив генпрокурор.

Минулого місяця опозиція висунула уряду низку умов, у разі невиконання яких вона погрожувала розпочати акції протесту. Серед іншого, опозиціонери вимагали звільнити з тюрем їхніх соратників.

За словами однієї з протестувальниць, після арешту кількох лідерів опозиції інші провідні особи переховуються. «Зараз ми змушені переховувати Розу Отунбаєву, – каже вона, – бо влада порушує усі принципи, що закладені в киргизькій Конституції».

Заворушення в Киргизстані розпочалися після кількох тижнів протистояння між опозицією та президентом Бакієвим, якого опозиція звинувачує у спробах узурпувати владу, у придушенні незалежних засобів масової інформації та призначенні членів родини на відповідальні державні посади.

Сам Бакієв прийшов до влади в результаті так званої Тюльпанової революції в березні 2005 року, коли народні протести призвели до відставки тодішнього багатолітнього президента Аскара Акаєва, якому висували ті самі звинувачення.

Організація Об’єднаних Націй, Сполучені Штати та Росія закликають до спокою обидві сторони протистояння в Киргизстані і наполягають на неможливості використання урядом зброї для наведенні ладу в країні. Тим часом сусідні Казахстан та Узбекистан посилюють заходи безпеки на своїх кордонах із Киргизстаном.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG