Доступність посилання

ТОП новини

Подвійна трагедія Польщі


Жалобні свічки перед президентським палацом у Варшаві. Фото 11 квітня 2010 року
Жалобні свічки перед президентським палацом у Варшаві. Фото 11 квітня 2010 року

Київ – Авіакатастрофа під Смоленськом сталася через 70 років після того, як у цьому ж регіоні, поблизу села Катинь, загинув увесь цвіт польської армії. Польські офіцери були жертвами сталінських злочинів, подробиці яких стали відомі лише через кілька десятиліть. Документи про ці події приховували буквально до краху радянської імперії. Тепер же під Катинню знову загинула польська еліта.

Події ці не можна пов’язати. У першому випадку – злочин, у другому – трагедія, випадок.

Однак разом із тим не варто забувати, що люди, які загинули під Катинню через сім десятиліть, летіли саме для того, щоб ушанувати пам’ять убитих сталінським режимом.

Тому разом із Президентом Качинським та польськими військовими були члени сімей загиблих офіцерів, люди, які робили все можливе, щоб пам’ять про минуле не залишилась лише незначним епізодом початку Другої Світової війни, щоб Польща, а разом із Польщею і Росія, і Україна, пам’ятали про те, що відбулося під Катинню, як про гіркий та серйозний урок.

Саме тому пам’ять про тих, хто став жертвою авіаційної катастрофи цих днів, – це не просто пам’ять про політичних діячів, військових, громадських діячів та представників катинських організацій – це ще й пам’ять про людей, які намагались зробити все можливе, щоб ми не лишились байдужими до історії, і власною присутністю на місці злочину хотіли підкреслити, що люди пам’ятають про своїх близьких, люди пам’ятають про зло. І саме тому зло не може повторюватись.

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG