Доступність посилання

ТОП новини

Харківські ядерники після відмови України від високозбагаченого урану хочуть зробити принципово новий реактор


Іван Карнаухов
Іван Карнаухов

Харків – Після відмови України від високозбагаченого урану, про що на саміті з ядерної безпеки у Вашингтоні заявив Президент України Віктор Янукович, вітчизняні науковці розраховують вийти на абсолютно новий рівень досліджень. Зокрема у Харківському фізико-технічному інституті, де дослідами зі збагаченим ураном займаються вже сорок років, сподіваються за рахунок американських грошей та технологій побудувати принципово новий реактор, щоб збагатити світову науку новими відкриттями. Адже досі в Україні працюють ще радянські установки. Про це в інтерв'ю Радіо Свобода розповів заступник директора цього дослідного інституту Іван Карнаухов.

– Розкажіть, де, і в якій кількості дозволено сьогодні використовувати і збагачувати уран?

– За правилами МАГАТЕ в мирному використанні, зокрема, в ядерній енергетиці можна використовувати збагачений уран на 6 відсотків. Це склад 235-го. ізотопу У дослідних цілях можна використовувати уран, збагачений лише до 20 відсотків, реально 19,7 відсотків. Все, що вище – заборонено. Такий високозбагачений уран треба передавати у країни його походження. Тобто наш український уран високого збагачення, треба передати Росії, а країни, які використовують американський, мають передати його США. За радянських часів у Харківському фізико-технічному інституті (на базі якого працює Інститут ядерної фізики) проводили експерименти з будь-яким збагаченням, включно 90 відсотків. Це так звані збройні ядерні матеріали, які збереглися ще з тих часів. А, наприклад, дослідний реактор у Києві працював зі збагаченням 36 відсотків. Це також високе збагачення. З нього можна «добру» ядерну бомбу зробити. В принципі, вже в Києві отримана ліцензія на роботу зі збагаченням 19,7 відсотків... Якості високозбагаченого та низькозбагаченого урану в принципі однакові. Єдина відмінність – вибухає чи не вибухає. Якщо вам потрібна ядерна бомба, тоді вам потрібен високозбагачений уран, якщо вам потрібне мирне використання – краще використовувати низькозбагачений уран.

– А сьогодні в Україні використовують уран збагачений до 90 відсотків?

– Я не можу відповісти – використовують чи не використовують. Це ви ставите вже провокаційне питання... Я вам розповідаю, які правила.. Уран 90 відсотків збагачення, якщо і ведуться дослідження, то його використовують лише грами, щоб ви розуміли. Якщо його буде багато, це втрати, терористи, критична маса тощо. Є спеціальний регламент, норми, скільки на усіх дослідних установках в лабораторіях може знаходитись високозбагаченого урану. Це ж не просто так, погратися. Питання безпеки грає ключову роль. За радянського часу інститути займалися в тому числі і ядерною зброєю, робили якісь сплави, тобто була збройна програма. То ж, він у нас ще з тих часів... Ніхто нам зараз не дасть високозбагачений уран. Це заборонено. Періодично з'являється інформація, що десь запобігли продажу певної кількості високозбагаченого урану, але це питання вже кримінальне. Зокрема, мені було відомо, що після вибуху в Чорнобилі, зі зруйнованої будівлі реактора була крадіжка кількох таблеток із паливом, які намагалися комусь продати. Про це багато було інформації, і в пресі, і по телебаченню.

– Що ми отримаємо у відповідь на відмову від високозбагаченого урану?

– На реактори в Києві та Севастополі зараз поставляється паливо з Росії, будемо отримувати з Америки, зі збагаченням 4,2 відсотка. Будемо займатися дослідженнями в інтересах науки, енергетики, медицини, зокрема важливе виробництво медичних ізотопів для томографії. Різні речі, в тому числі і в інтересах ядерної енергетики. Адже треба дослідити стан корпусів реакторів, щоб в нас не було нових «Чорнобилів». Ми маємо розвинену ядерну енергетику, і нам ще потрібно кілька, а може навіть 10 дослідних установок, де ми могли б досліджувати ці речі... Обміняємо високозбагачене паливо на низькозбагачене і можна буде ще працювати 15 років до закінчення строку роботи дослідного реактора.

– Тобто роботи триватимуть?

– Так. А в Харкові ми взагалі плануємо спорудити принципово нову ядерну установку для продовження наших досліджень. Спільно з американцями. Бо грошей нам недостатньо. Досі усі ядерні установки, що працюють в Україні, це розробки Росії, тобто ще СРСР. Тож нам потрібні і гроші, і технології. Але, як воно все буде, зараз важко говорити. Академія наук припускає, що в нас буде створена новітня, дуже цікава не лише для нас, а й для світової науки установка, для якої американці виділять пристойні гроші і дадуть багато технологій. І ми спільно будемо далі працювати. Ми розуміємо, що якась кількість урану в нас залишиться, та мінімальна, яка допускається. Тобто, зразки якість, еталони збагачення, тут ніхто не заперечуватиме, ані МАГАТЕ, ані наші інші партнери великі, такі як США, Росія. А велика кількість, звичайно, буде викликати підозри і вимоги позбутися їх, або розбавити... Академія наук принципово проти вивезення. Цей уран опинився в Україні через науку і він має бути використаний в інтересах науки і України. Я абсолютно поділяю цю точку зору. Але в України іншого шляху немає. Якщо ми зараз відмовляємося, до нас застосують санкції, як до Ірану. Ви хочете цього? Я не хочу! Можливо гарячі голови і скажуть, давайте робити бомбу, але більшість нормальних людей скаже, давайте використовувати для науки. Бо користь буде на сторіччя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG