Доступність посилання

ТОП новини

У Севастополі вандали розбили пам’ятну дошку «українському соловейкові»


Розбита меморіальна дошка Оксана Петрусенко (Фото з сайту видання «Слава Севастополя»)
Розбита меморіальна дошка Оксана Петрусенко (Фото з сайту видання «Слава Севастополя»)

Севастополь – Невідомі зловмисники-вандали розбили пам’ятну дошку видатній українській оперній співачці радянської доби Оксані Петрусенко, яка народилася і почала співати саме у Севастополі. Вшановуючи її пам’ять, представники місцевої влади і громадськості два місяці тому встановили на фронтоні Севастопольського театру імені Луначарського дошку з зображенням співачки і солов’я. У четвер дошку знайшли на асфальті повністю розтрощеною.

Нова севастопольська влада поки що мовчить, в управлінні культури міської адміністрації Радіо Свобода сказали, що не знають, чи знайдуть кошти на відновлення розбитої меморіальної дошки. Її встановили у лютому на честь 110-річчя з дня народження видатної української співачки.

Ксенія Бородавкіна народилася в українсько-російській севастопольській родині. З дитинства їй подобалася українська мова, якої навчив її вчитель співів, і згодом вона почала відвідувати український аматорський хор «Рада», що діяв у 1917–18 роках у Севастополі. Потім вона взяла собі псевдонім Оксана Петрусенко, співала у багатьох театрах СРСР, стала провідною оперною співачкою Радянського Союзу, народною артисткою УРСР, її називали «українським соловейком».

Cпівачки радянської доби Оксани Петрусенко
Один із ініціаторів встановлення цієї дошки, колишній заступник голови севастопольської адміністрації, а нині професор російської філології Таврійського університету Володимир Казарін сказав Радіо Свобода, що за цим «політичним вандалізмом» стоїть «потворний шовінізм».

«Найсумніше у всьому цьому є те, що ці вандали намагаються підвести ідеологічне обґрунтування своїх дій. На севастопольських інтернет-форумах радикали, які галасливо вітають цей акт, пишуть, що раз це українська співачка, то нічого їй робити у «нашому російському Севастополі», – сказав професор Казарін.

Слідства все тривають

Меморіальна дошка (Фото з сайту видання «Новий Севастополь»)
Представники громадськості уже висловили своє обурення цим фактом вандалізму і зажадали під правоохоронців знайти і покарати зловмисників. У прес-службі севастопольської міліції Радіо Свобода сказали, що розслідування триває.

Водночас стало відомо, що днями був зруйнований пам’ятник на могилі заслуженого артиста України, капітана 1-го рангу у відставці, соліста ансамблю ВМС України Володимира Іванова, якого називали «золотим голосом українського Севастополя». Міліція там теж проводить перевірку.

Разом із тим досі триває судове слідство з приводу нападу у квітні 2008 року групи проросійських радикалів на українських моряків і знищення ними меморіальної дошки на честь 90-річчя підняття українських прапорів на Чорноморському флоті.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG