Доступність посилання

ТОП новини

Велика жалоба у Польщі


Вівтар у центрі Варшави. На площі Пілсудського були зачитані імена всіх 96 загиблих під Смоленськом, а їх портрети великих розмірів вивісили на спеціальному подіумі
Вівтар у центрі Варшави. На площі Пілсудського були зачитані імена всіх 96 загиблих під Смоленськом, а їх портрети великих розмірів вивісили на спеціальному подіумі

У Варшаві в суботу в церемонії прощання з жертвами катастрофи президентського літака під Смоленськом взяли участь десятки тисяч осіб.

У польській столиці розпочалися жалобні заходи пам’яті 96 жертв авіакатастрофи літака президента Польщі Леха Качинського під російським Смоленськом 10 квітня.

На площі Пілсудського у Варшаві були зачитані імена всіх 96 загиблих, а їх портрети великих розмірів вивісили на спеціальному подіумі.

У суботу вранці о 8 годині 56 хвилин – саме в цей час тиждень тому розбився літак – по всій Польщі лунали сирени і в усіх храмах дзвонили дзвони – на згадку про загиблих.
У церемонії прощання з жертвами катастрофи під Смоленськом взяли участь сотні тисяч осіб. Варшава, 17 квітня 2010 року


На офіційній, державній частині церемонії виступили виконуючий обов’язки президента спікер сейму Броніслав Комаровський і прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск. Обидва політики говорили про страшну трагедію для польського народу, що в новітній історії ніколи не було подібного випадку, щоб в одній катастрофі в мирний час загинуло стільки видатних представників еліти країни. Вони говорили також про те, що залишиться в серцях поляків після прощання з цими людьми.

Минулої суботи в околицях Смоленська розбився літак польського президента з урядовою делегацією на борту – її члени прямували до Катині, для участі в пам’ятній церемонії на місці розстрілу тисяч польських офіцерів співробітниками радянського НКВС у 1940 році.

У неділю в Кракові пройдуть похорони Леха і Марії Качиньських

У неділю вранці тіла Леха і Марії Качиньських планують перевезти з Варшави до Кракова, де о 14:00 годині в Маріацькій Базиліці відбудеться літургія, під керівництвом представника Папи Римського Бенедикта XVI Кардинала Анджело Содано.

Президентське подружжя поховають у крипті Вавельського замку.

Летовище у Кракові готується прийняти до 40 літаків з іноземними делегаціями

Летовище у Кракові в неділю, 18 квітня, прийматиме лише літаки міжнародних делегацій, котрі прибудуть на похорон президента Польщі Леха Качинського та його дружини Марії.

За даними прес-служби аеропорту, незважаючи на те, що повітряний простір Польщі через виверження вулкану в Ісландії закрито для комерційних польотів, рейси з закордонними делегаціями, заплановані на першу половину неділі, поки не скасовані.

Повітряний простір 23 країн Європи повністю або частково закрито. Це пов'язано з розповсюдженням в атмосфері вулканічного пилу від виверження вулкану в Ісландії

Віктор Ющенко відбув до Польщі для участі у жалобних заходах

У зв’язку із закриттям повітряного простору колишній Президент України Віктор Ющенко поїхав до Польщі автомобілем, щоб взяти участь у церемонії прощання та поховання Леха Качинського та його дружини Марії.

Як повідомили у прес-службі «Нашої України», сьогодні о 7 годині ранку Віктор Ющенко з дружиною Катериною виїхали із Києва.

За повідомленням, Віктор Ющенко візьме участь у скорботних заходах державного рівня в церемонії поховання Леха та Марії Качинських у Кракові.

В рамках поїздки, мовиться у прес-релізі, заплановано також низку двосторонніх зустрічей Віктора Ющенка з польськими та міжнародними політиками та культурними діячами.

У суботу столичний аеропорт Бориспіль та інші аеропорти України припинили авіарейси у зв’язку з поширенням хмари вулканічного пилу з ісландського вулкану.

Повітряний простір над більшою частиною території Західної та Центральної Європи продовжує залишатися закритим і в суботу через поширення над континентом хмари вулканічного пилу.

Як повідомляє УНІАН посилаючись на Посольство України у Варшаві, Президент України Віктор Янукович не скасовував поїздки до Кракова для участі в похоронах президента Польщі Леха Качинського.

За даними польських медіа, лідери найбільш очікуваних на церемонію держав, зокрема, президент США Барак Обама та президент Росії Дмитро Медведєв не скасовували свою участь. За повідомленням польського видання «Gazeta Wyborcza», низка політиків планує прибути до Кракова наземним транспортом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG