Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі дороги стануть платними й для легкових авто?


Німеччина відома своїми відмінними дорогами. От тільки після останньої вкрай холодної і сніжної зими забере багато часу, поки на всіх шляхах залатають дірки. Проблема в порожній державній скарбниці. Не дивно, що в Німеччині дедалі гучніше лунають вимоги про запровадження зборів також з водіїв легкових автомобілів за проїзд німецькими дорогами.

Донедавна Німеччина вважалася справжнім раєм для водіїв. На відміну від багатьох інших європейських країн, тут не було жодних зборів за користування дорогами. Кілька років тому, однак, такі збори запровадили для водіїв вантажівок, які виїжджають на швидкісні шляхи. А нещодавно пролунала пропозиція стягати гроші й з водіїв легкових авто, і не тільки на автобанах.

Авторами пропозиції виступило Федеральне відомство з питань довкілля. Президент цієї організації, яка консультує німецький уряд Йогенн Фласбарт у розмові з Гессенським радіо пояснив: «Збір, який би стягався залежно від подоланої відстані, і поширювався б на всю шляхову мережу, справді має сенс. Інакше водії намагатимуться уникнути зборів, посилено користуючись шляхами, де платити не треба».

Отже, чим більше проїхав, тим більше платиш – у середньому 3-4 євро за сто кілометрів. Той, хто їздить менше, відповідно й платитиме менше. Натомість автори ідеї пропонують відмовитися від податку на автомобіль. На думку Фласбарта, це абсолютно справедливе вирішення питання. Водії, однак, так не вважають. Особливо ті, кому щодня доводиться долати великі відстані, аби дістатися на роботу, заявляють, що опиняться в програшній ситуації.

Спростування міністра

Пропозиції федерального відомства з питань довкілля піддали критиці і в Німецькому клубі автолюбителів. Речник цього клубу Оле Генрі вважає, що така пропозиція є «несправедливою» і «несоціальною».

«Ви лише уявіть собі: водіям щороку доведеться платити додатково кілька сотень євро, якщо таку авантюрну пропозицію реалізують. Адже коли я розплачуюсь за бензин, то в ціну вже входить внесок, який використовується для догляду за транспортною інфраструктурою», – наголошує Генрі

Федеральний міністр транспорту Петер Рамзауер, хоча й спростував чутки про плани щодо стягання зборів з водіїв легкових автомобілів, але водночас так однозначно й не дистанціювався від пропозиції Федерального відомства з питань довкілля. Під час однієї зі своїх останніх прес-конференцій міністр, зокрема, заявив: «Коаліційна угода не передбачає відповідних планів. Але коаліційна угода й не забороняє розмірковувати в цьому напрямку».

«Зелені» за платний в’їзд у міста

Тим часом від «зелених» надійшла інша пропозиція стосовно стягання додаткових зборів із водіїв. Голова транспортного комітету в Бундестазі Вінфрід Германн вважає, що доречним було б збирати гроші за в’їзд у центр міст. На його переконання, це допомогло б розвантажити міста від машин і заторів.

При чому збір, на думку Германна, має бути настільки високим, аби заохотити людей пересідати на громадський транспорт. У своїх міркуваннях депутат послався на позитивний досвід Лондона й Стокгольма.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG