Доступність посилання

ТОП новини

Росiя платитиме «живi грошi» за оренду бази ЧФ із 2020 року – Янукович


Віктор Янукович під час сьогоднішньої прес-конференції в Києві
Віктор Янукович під час сьогоднішньої прес-конференції в Києві
Росiя, яка зробила знижку Українi за газ, платитиме за оренду бази Чорноморського флоту в Севастополi «живi гроші» на рiвнi близько 98 мільйонів доларів щорiчно із 2020 року, повiдомив сьогодні на прес-конференції Президент Вiктор Янукович .

Він пояснив, що, відповідно до досягнутих домовленостей, до 2020 року ціна за газ для України й орендна плата Росії за перебування ЧФ в Україні будуть взаємозалежними і за ними відбуватиметься взаємозалік, а після того, коли термін дії газових контрактів мине, Україна почне отримувати орендну плату від Росії «живими коштами».

Янукович нагадав, що, відповідно до договору, укладеного між Україною і Росією 1997 року щодо перебування ЧФ Росії на території України до 2017 року, орендна плата не перераховується Україні коштами, а йде взаємозаліком за спожитий Україною від дня її незалежності російський газ.

21 квітня Україна і Росія домовилися продовжити перебування Чорноморського флоту Росії на Військово-морській базі в Севастополі на 25 років після 2017 року, тобто до 2042 року. Відповідно домовленість підписали Президенти України і Росії. Це рішення ще мають затвердити парламенти обох країн.

Крім того, Україна і Росія домовилися про зниження ціни на імпортний газ на 30% від вартості, яка щокварталу розраховується за формулою, закріпленою в контракті на поставку газу між російським «Газпромом» і Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України».

Янукович не виключає референдуму щодо базування ЧФ Росії в Україні


Президент України Віктор Янукович не виключає можливості проведення референдуму з питання базування Чорноморського флоту Росії в Україні після ухвалення необхідної для цього законодавчої бази в майбутньому.

«Як тільки буде ухвалено відповідну законодавчу базу для проведення референдуму в Україні... Природно, таких питань буде дуже багато, за якими ми повинні будемо звіряти точку зору з українським народом», – сказав Янукович, відповідаючи на запитання про можливість проведення референдуму щодо ЧФ Росії.

Президент повідомив, що планує проводити плебісцити не тільки з цього, а й з інших питань.

За його словами, потрібно створити систему, відповідно до якої визначити питання, щодо яких потрібно з’ясовувати думку народу. «Питання, я б сказав так, які непокоять суспільство», – сказав Янукович.

Ющенко: Україна перейшла у формат «російського холопа»

Лідер «Нашої України», Президент України 2005-2010 років Віктор Ющенко називає «капітуляцією» зниження ціни на газ для України за рахунок продовження базування Чорноморського флоту Росії в Криму. За словами колишнього глави держави, Україна з учорашнього дня перейшла в категорію стратегічного «російського холопа».

Як повідомили у прес-службі «Нашої України», так він прокоментував результати харківських домовленостей президентів України і Росії Віктора Януковича та Дмитра Медведєва в інтерв’ю «5 каналу».

«Взамін дешевого газу, який економічно дискредитує країну, який відкидає нас від конкурентних можливостей, який залишає неконкурентну економіку в тому забутті, в якому вона є, – на другу шальку терезів ставлять найсвятіше для кожної нації – суверенітет та незалежність. Мені такий обмін не зрозумілий», – заявив Ющенко.

Він наголосив, що такі домовленості, в першу чергу, порушують Основний закон, адже стаття 17 Конституції України має імперативну норму, яка не обговорюється ані Президентом, ані депутатами: «На території України не допускається розташування іноземних військових баз».

«Конституція – це хрестоматія існування нації. Очевидно, пам’ятаючи історію 20 століття, коли ми 5 разів втрачали українську незалежність, я думаю, що не треба нагадувати, з якого боку ця незалежність забиралася», – зауважив Ющенко.

Щодо ймовірності двохсторонньої ратифікації в Держдумі Росії та Верховній Раді України українсько-російського договору, Ющенко заявив, що лише завдяки об’єднаним зусиллям інтелігенції, політиків, громадськості, журналістів цього можна не допустити.

Опозиція ініціює створення комісії щодо угоди про ЧФ Росії – Яценюк

Опозиція ініціює створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування обставин підписання угоди про продовження перебування Чорноморського флоту Росії в Україні до 2042 року. Про це повідомив депутат Верховної Ради, член фракції НУНС Арсеній Яценюк після зустрічі депутатів з лідером БЮТ Юлією Тимошенко.

«Потрібно створити тимчасову слідчу комісію для того, щоб з’ясувати обставини підготовки і підписання цієї угоди, щоб дати відповідь на питання, хто надав право на порушення Конституції Президентові», – сказав Яценюк, коментуючи результати зустрічі.

За словами депутата, парламентська і позапарламентська опозиції мають об’єднатися і пояснити суспільству, що підписана угода несе пряму загрозу суверенітету України.

Яценюк висловив упевненість у тому, що в парламенті наберуться необхідні 150 голосів депутатів для створення такої комісії.

Лідер опозиції Юлія Тимошенко у зв’язку з цим оголосила, що БЮТ ініціюватиме проведення позачергового засідання парламенту в суботу, 24 квітня.

Литвин каже, що не бачить підстав для позачергового засідання парламенту в суботу

Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявляє, що не бачить підстав для скликання позачергового засідання парламенту в суботу, 24 квітня. «Дотепер списки (депутатів) не зібрані, ніяких офіційних пропозицій я до цього часу не бачив... Я не відмовляюся скликати засідання, для цього просто немає підстав», – сказав Литвин.

Він також висловив упевненість у тому, що необхідна кількість парламентарів для реалізації відповідної ініціативи збереться не раніше, ніж у понеділок, 26 квітня.

Крім цього, спікер послався на відсутність офіційних пропозицій щодо порядку денного позачергового засідання.

Литвин також повідомив, що в понеділок до нього вже зверталися представники фракції Партії регіонів з тим, щоб вже в четвер, тобто сьогодні, або в п’ятницю провести позачергове засідання парламенту щодо ратифікації угоди про Чорноморський флот, хоч вона ще на той час не була підписана, а також щодо остаточного ухвалення Програми соціально-економічного розвитку та щодо ухвалення бюджету на 2010 рік.

За словами спікера, він пояснив представникам фракції Партії регіонів про недоцільність проведення такого засідання, оскільки немає предмету для розгляду, тому що бюджет не внесений до парламенту, а угода не підписана.

Опозиція обіцяє блокувати трибуну, щоб не допустити ратифікацію угоди про ЧФ

Депутатська група «За Україну!» разом з іншими опозиційними силами обіцяє блокувати парламентську трибуну, щоб не допустити ратифікації Верховною Радою «харківського пакту», підписаного президентами України і Росії.

Про це заявив народний депутат, лідер групи В’ячеслав Кириленко, повідомили у прес-службі партії «За Україну!».

За його словами, «це рішення ухвалили після консультацій з опозиційними силами в парламенті». Кириленко заявив, що кожен опозиційний депутат особисто повинен взяти участь у блокуванні трибуни.

Кириленко нагадав, що партія «За Україну!» ініціює національний рух опору проти дій влади, яка пішла на підписання «харківського пакту».

За словами депутата, партія закликала представників БЮТ і НУНС, які стали учасниками коаліції, вийти з її складу.

Також Кириленко наголосив, що «За Україну!» звернулася до місцевих рад із закликом виступити з протестами на позачергових засіданнях проти укладений у Харкові угод.

Спікер Державної думи Росії Борис Гризлов заявляв, що Держдума Російської Федерації і Верховна Рада України 27 квітня можуть синхронно ратифікувати угоду, яка продовжує базування Чорноморського флоту Росії в Криму на 25 років.

КСУ відмовив у розгляді подання про іноземні військові бази в Україні

(архівна фотографія)
Конституційний Суд відмовив колишньому Президентові України Віктору Ющенку в розгляді його подання щодо конституційності перебування на території України іноземних військових баз. Про це повідомили у прес-службі КСУ.

За повідомленням, таке рішення судді ухвалили 20 квітня. У відкритті провадження відмовили у зв’язку з непідвідомчістю цього питання Конституційному Суду, пояснили в прес-службі.

У лютому 2010 року Ющенко звернувся до КСУ з проханням роз’яснити використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань.

Пункт 14 розділу XV «Перехідних положень» Конституції свідчить, що використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою.

Частина 7 статті 17 Конституції свідчить, що на території України не допускається розміщення іноземних військових баз.

Путін: головне не газ і не флот, а єдність України з Росією

Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін на засіданні російського уряду високо оцінив нову українсько-російську угоду про зниження ціни на російський газ в обмін на продовження перебування російського Чорноморського флоту в Україні.

При цьому він наголосив: «Головне – це не газ, і навіть не флот, хоч би як усе це було важливо для нашої країни, для України, головне – це все-таки відносини між двома народами, відносини довіри один до одного, розуміння спільності інтересів та історичних цілей, почуття ліктя».

Рішення щодо ЧФ Росії не загрожує євроінтеграції України – єврокомісар

Єврокомісар з розширення ЄС і європейської політики сусідства Штефан Філе не бачить загроз для євроінтеграції України у зв’язку з продовженням перебування Чорноморського флоту Росії на території країни до 2042 року.

«Я не бачу викликів, які могли б завадити нашому загальному процесу з євроінтеграції ... Я не бачу жодних прямих загроз від продовження перебування ЧФ Росії для проведення реформ, необхідних для євроінтеграції», – сказав він, виступаючи перед студентами Київського інституту міжнародних відносин сьогодні в Києві.

Філе наголосив, що на процес євроінтеграції України може вплинути «лише проведення необхідних реформ, зокрема, в економічному контексті».

«Я впевнений, що ці угоди стануть предметом для тривалих дискусій у майбутньому», – припустив єврокомісар.

Філе також наголосив, що його позиція, «як представника Чехії в НАТО не відрізняється від позиції на посаді єврокомісара».

За словами європейського посадовця, ухвалювати такі рішення – «суверенне право України».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG