Доступність посилання

ТОП новини

Голова Івано-Франківської облради: Щодо російського флоту треба звертатися до КСУ


Ігор Олійник на конференції в Празі
Ігор Олійник на конференції в Празі

Прага – У вівторок Івано-Франківська обласна рада провела виїзне засідання у Києві, протестуючи проти ратифікації українсько-російських угод. Тим часом голова ради Ігор Олійник того ж дня взяв участь у конференції в Празі, присвяченій міграції українців. Конференція «Проблеми легального перебування та працевлаштування громадян України на території Чеської Республіки» відбулася під патронатом омбудсменів двох країн. Радіо Свобода поцікавилося в Ігора Олійника, з чим пов’язаний його вибір.

– Я мав проводити в понеділок засідання обласної ради, але не було кворуму... Їхав сюди, бо вже було заплановано, а заступники їдуть туди на засідання, тому що ми прекрасно розуміли: якщо ми не зібрали кворум у себе з суб’єктивних причин, то ми не зможемо там провести сесію обласної ради, а тільки виїзне засідання депутатів.

– Чи це означає, що для Вас конференція в Празі виявилася важливішою, ніж події у Києві?

– Ні, я не вважаю, що важливіша. Я підписався під зверненням, я проти ратифікації угоди. Ми не змогли ухвалити це рішення сесією, підписався кожен депутат, який прийшов.

– Верховна Рада не прислухалася до Вашої думки і до думки низки західноукраїнських депутатів. Якими будуть Ваші подальші дії?

– Думаю, що треба звернутися до Конституційного суду, до Генеральної прокуратури – законно це чи ні. Сьогодні це питання відносно статті 17 Конституції мало би дискутуватися, в тому числі – правниками. На мій погляд, трактування цієї статті є дуже різне. На превеликий жаль, наше українське законодавство в Україні з багатьох питань ми трактуємо по-різному, навіть одні і ті ж статті... Я особисто вважаю, що ми повинні діяти в правому полі держави. Відносно подальших кроків, то ми будемо між собою радитися. Я мав сьогодні розмову тут з головою Львівської обласної ради Мирославом Сеником про це.

– I про що домовилися?

– Ми не маємо сьогодні плану, бо угоду тільки ратифікували. Будемо думати, як діяти далі в цьому конкретному випадку.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG