Доступність посилання

ТОП новини

У регіонах триває створення Комітетів захисту України


Під час демонстрації протесту проти ратифікації «харківських угод» під Верховною Радою 27 квітня 2010 року
Під час демонстрації протесту проти ратифікації «харківських угод» під Верховною Радою 27 квітня 2010 року

Із цілої низки областей надходять усе нові повідомлення про створення місцевих Комітетів захисту України. Із ініціативою створювати такі органи виступила опозиція, яка вважає дії нової влади загрозою для держави.


На Дніпропетровщині створюють Комітет захисту України

Обласні організації опозиційних партій Дніпропетровщини об’єднались у громадський рух «Комітет захисту України», повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Під угодою про організацію руху підписалися відомі у краї громадські діячі, керівники близько 20 обласних підрозділів політичних партій та громадських організацій, зокрема, ВО «Батьківщина», «Собору», «Нашої України», «Реформ і порядку», Української соціал-демократичної партії, Партії захисників Вітчизни, Конгресу українських націоналістів.

Керівним органом комітету стане рада, яка буде сформована з представників сил-підписантів угоди.

«Основними завданнями Комітету визначено захист суверенітету і державної цілісності України, захист національних інтересів України, контроль за дотриманням положень Конституції України всіма гілками влади, об’єднання всіх демократичних сил задля денонсації злочинних угод, підписаних сьогоднішньою владою», – заявило новостворене об’єднання.

У Харкові й Луцьку створили Комітети захисту України

Представники понад десяти осередків політичних партій та громадських організацій національно-патріотичного спрямування в Харкові утворили в п’ятницю Харківський комітет захисту України, повідомляє прес-служба Харківської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

За цим повідомленням, ініціативу провести збори висунула саме «Свобода».

Готовність до координації спільних дій проти, як вважають учасники об’єднання, ліквідації української державності висловили також очільники місцевих організацій Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», Християнсько-демократичного союзу, Української народної партії, партії «Реформи і порядок» та Народного руху України.

Учасники новоствореного комітету дійшли принципової згоди про необхідності конкретних прямих дій для перешкоджання планам антиукраїнських сил і в центральній владі, і на рівні Харківщини, мовиться в повідомленні.

У перебігу обговорення очільник харківської«Свободи» Ігор Швайка сказав, що заява про утворення комітету «є першим і останнім його документом».

«Ми не маємо жодного права витрачати дорогоцінний в нинішніх умовах час на декларації, заяви, листи, відозви тощо. У ситуації неоголошеної та неприхованої війни з українською державністю та українською нацією маємо діяти рішуче, ефективно та результативно. Адже зухвальство і цинізм наших ворогів ґрунтується на очікуванні «демократичності», «толерантності», «плюралізму», багатогодинних круглих столів і жвавого обговорення у відповідь», – заявив він.

За його словами, збори комітету скликатимуться виключно для розподілу обов’язків учасників у «проведенні акцій національного опору».

Про перші дії Харківського комітету захисту України буде повідомлено вже найближчим часом. Заяву з перерахуванням конкретних стратегічних заходів комітету обіцяють оприлюднити 6 травня.

* * * * * * * * * * *

Так само й прес-служба Волинської обласної організації ВО «Свобода» повідомила, що з ініціативи цієї організації в Луцьку в п’ятницю відбулися установчі збори Волинського обласного Комітету порятунку Нації і Держави, до якого увійшли лідери більш як тридцяти політичних партій та громадських організацій.

Ці збори обрали керівництво комітету у складі чотирьох співголів і їхніх заступників, секретаріат, а також схвалили декларацію.

На Франківщині створюють Комітет порятунку України

Івано-Франківська обласна організація партії «Батьківщина» розпочала створення Комітету порятунку України, заявив у п’ятницю на прес-конференції в Івано-Франківську народний депутат, голова обласної організації «Батьківщини» Дмитро Шлемко.

«Ми вчора (в четвер) за ініціативою Блоку Юлії Тимошенко розпочали переговори на Івано-Франківщині з політичними силами, які готові підписати угоду та створити Комітет порятунку України», – сказав він.

Шлемко повідомив, що проведено переговори практично з усіма головними національно-демократичними силами області, і лідери обласних організацій Європейської партії, Української соціал-демократичної партії, «Народної самооборони», «Батьківщини» вже цю угоду підписали.

Він уточнив, що в переговорах не бере участь Партія регіонів, КПУ і СПУ. Шлемко також зазначив, що «поки що не спілкувалися і не ухвалили рішення щодо «Єдиного центру».

Він також сказав, що стосовно створення комітету спілкувався з народним депутатом Зіновієм Шкутяком, який очолює івано-франківську обласну організацію «Нашої України». «Якщо він приїде з Києва, ми продовжимо цю розмову», – пообіцяв Дмитро Шлемко.

Він припустив, що до складу комітету увійдуть також представники громадських організацій, народні депутати, відомі люди Прикарпаття.

«І коли у нас набереться абсолютна більшість підписів тих політичних сил, які є національно-демократичними на території Франківщини, ми проведемо спільне засідання для того, щоб виробити стратегію, тактику, скоординувати свої зусилля, робочі органи визначимо», – заявив депутат.

Комітет захисту України координуватиме боротьбу з загрозами державі від влади

До складу загальноукраїнського комітету з робочою назвою «Комітету захисту України» на парламентському рівні мали б увійти керівники парламентських фракцій, партій, представлених у парламенті, або партійних груп, а далі за спільний стіл мали б запросити й керівників позапарламентських партій і громадських організацій, які поділяють спільну позицію, заявив голова парламентського комітету з національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко.

В інтерв’ю інтернет-виданню «Обком», оприлюдненому в п’ятницю, Гриценко, який нині є координатором дій опозиції, додав, що предмет роботи такого Комітету був із самого початку визначений цілком чітко: в ньому відбуватиметься координація лише на рівні, коли проблема стає загрозою національній безпеці чи державності України.

За його словами, предметом діяльності Комітету стануть дії влади, які зачіпають інтереси десятків мільйонів людей або загалом ставлять під загрозу суспільство і державу.

При цьому Гриценко навів перелік таких дій влади, за його словами, далеко не повний.

Перш за все, це харківські домовленості щодо Чорноморського флоту; законопроект про позаблоковий статус України, який уже розробляють; оприлюднені журналістами проекти міждержавних домовленостей, у разі підписання яких України втратить контроль над ядерною й гідроенергетикою, транзитом і видобуванням газу, транзитом нафти, експортом енергоносіїв; а також кроки до обмеження прав громадян на отримання інформації, тиск на пресу; загроза втрати Україною контролю над власною авіаційною й космічною галузями; а також дії, що негативно вплинуть на умови ведення підприємництва, зокрема, малого бізнесу.

* * * * * * *

Про необхідність створити Комітет захисту України як координаційний орган говорила в п’ятницю в своїй заяві і лідер блоку свого імені Юлія Тимошенко.

Вона заявила, що «на наших очах щоденно … здійснюється масштабний план ліквідації незалежної держави Україна».

На думку Тимошенко, оголошені на зустрічі в Сочі у п’ятницю плани створення «так званих спільних підприємств на базі ключових, життєво важливих стратегічних об’єктів державної власності» – це «не об’єднання зусиль на партнерських засадах, а повне поглинання Росією України».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG