Доступність посилання

ТОП новини

Парад дружби чи симптом залежності


На репетиції спільного параду 30 квітня 2010 року
На репетиції спільного параду 30 квітня 2010 року

Київ – Червоні прапори, вояки в радянській формі часів Другої світової, поєднання українських та російських військових маршів – так виглядатиме військовий парад до 65-річчя перемоги у Великій вітчизняній війні, який відбудеться 9 травня у Києві. Він має стати найбільшим за останні роки, і в ньому вперше від початків української незалежності братимуть участь російські та білоруські війська. На думку експертів, це свідчить про те, що нова українська влада переймає російський підхід до історії. Кореспондент Радіо Свобода побував на репетиції військового параду.

Летовище заводу «Авіант» у Києві. До обрію вишикувалися лави військових та бойова техніка, повторюючи обриси Хрещатика та майдану Незалежності, де відбуватиметься парад. Над військовими майорять українські, російські та білоруські державні прапори, але більше – червоних прапорів із радянською символікою. За словами організаторів, це точні копії оригінальних бойових штандартів Другої світової.

Готовність вояків перевіряє керівник параду, головнокомандувач Сухопутних військ України Геннадій Воробйов. Він зупиняється біля солдатів Росії, які прибули для участі у параді.

«Радий вас бачити на нашій українській землі. Я впевнений, що завдання наших президентів ми виконаємо. Разом беремо участь у параді, разом забезпечуємо безпеку наших держав – усе разом», – звертається український керівник параду до російського військовослужбовця.

Такі паради проводилися в Києві і раніше, але цього разу він буде набагато масштабнішим, говорить Геннадій Воробйов.

«Взагалі в параді бере участь дві з половиною тисячі вояків. Але родзинкою цього свята буде участь російських та білоруських військових. До того ж, ми змінили сценарій, підготували більше військової техніки», – каже керівник параду.

Переможці над фашизмом святкують разом – але не всі

У київському параді візьмуть участь 75 російських та 130 білоруських вояків. Солдати інших країн, які боролися з нацизмом, до параду не запрошені.

Чому, у Міністерстві оборони сказати не можуть. До прикладу, у сусідній Росії у парадах беруть участь військові Великобританії, США та інших держав, які воювали проти військ Третього рейху.

Організатори кажуть, що підрозділи Російської Федерації та Республіки Білорусь прибули на український парад без зброї, тож вони маршируватимуть Хрещатиком із українськими автоматами. До того ж мовою команд на параді буде лише українська, говорить командир окремого полку Президента України Віктор Плахтій.

«Усі команди віддаються українською. І вони також відповідають українською. Вітаються з Міністром оборони та президентом теж українською. Ми їх підготували, там немає нічого складного, все розуміють», – запевнив він.

На початку параду лунають українські військові марші, а тоді – російські фронтові пісні. Підрозділи рухаються один за одним.

Перший – солдати в оригінальній формі Другої світової з радянськими прапорами, за ними – лава з російських і українських вояків, перед якою несуть прапори обох держав. Білоруський підрозділ крокує окремо, за ним – військова техніка та решта учасників параду.

Загальний бюджет військового свята – 15,9 мільйонів гривень, повідомляють в Міноборони України.

Загалом парад триватиме близько години, в ньому має взяти участь Президент Віктор Янукович та представники білоруського і російського посольств.

Повна зміна підходів

Такий сценарій параду свідчить про повну зміну державного підходу до святкування перемоги над нацизмом, говорить експерт із українсько-російських взаємин Володимир Нагірний.

«Раніше в Україні була така концепція свята: вшановувати всіх, хто боровся з фашизмом. Російський варіант: до фашистів дорівнювалися всі, хто не був із Червоною армією. Нова влада сьогодні взяла російські концепти свята. Тобто у зовнішній та внутрішній політиці іде орієнтація на російське осмислення історії, а для України це загрожує ще одним розколом у суспільстві, між тими, хто вшановує УПА та інші національні формування, і прихильниками радянського розуміння минулої війни. Культ «великої Перемоги» є ще й намаганням чинної влади отримати частину електорату в центральній Україні, бо західна своїх поглядів не змінить», – пояснює Володимир Нагірний.

На думку експерта, символіка майбутнього травневого параду свідчить про те, що й інші культурні та історичні питання нова влада розглядатиме в російському дусі: від статусу української мови і до оцінки Голодомору. А більшість напрацювань доби незалежності у цій сфері можуть просто відкинути.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG