Доступність посилання

ТОП новини

«Регіонали» пропонують скасувати квоту на українську музику в ефірі


Київ – Відповідний законопроект про зміни до Закону України «Про телебачення й радіомовлення» зареєстрований у Верховній Раді. Українські музиканти побоюються, що в разі ухвалення змін український музичний продукт зникне взагалі.

Співак і композитор Тарас Чубай нарікає, що квота на 50% української музики в національному ефірі нині не діє. На його думку, якщо зміни до закону «Про телебачення й радіомовлення» ухвалять, від українського музичного продукту в ефірі не лишиться й сліду. «Буде суцільна російська мова. Звісно, так і зараз є, але буде ще гірше. Нам настане кінець», – каже музикант.

Квоти суперечать конвенції?

Напередодні у Верховній Раді зареєстрували законопроект №6342 «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення й радіомовлення». Його автор – депутат від Партії регіонів Олена Бондаренко.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться про те, що положення про 50% квоту суперечать статті 10 Європейської Конвенції про транскордонне телебачення, ратифікованої Україною у 2008 році.

«Згідно з конвенцією, телерадіомовник залишає для європейських творів більшу частку загального обсягу мовлення – за винятком часу для новин, спортивних подій, ігор та реклами. Оскільки твори українських авторів чи виконавців належать до категорії «європейських», окремі квоти для них встановлювати не можна», – пояснює Олена Бондаренко.

Національний продукт потребує захисту

Натомість у Національній Раді з питань телебачення й радіомовлення у запропонованих «регіоналами» змінах вбачають певну загрозу для українського ефірного продукту. «На жаль, українське законодавство не заклало гарантії захисту національного музичного продукту, належного розвитку власних передач. Якщо ще такі зміни вносити, ситуація буде дуже сумною», – зазначає член Нацради Віталій Шевченко.

Олена Бондаренко
Як автор законопроекту Олена Бондаренко також вважає, що положення про квоту порушують вимоги Конвенції щодо плюралізму аудіовізуальних ЗМІ. «Дотримання квот призводить до того, що програми телерадіоорганізацій не відрізняються одна від одної й аудиторія не отримує різноманітної інформації», – вважає Олена Бондаренко.

Наразі законопроект – на розгляді у парламентському Комітеті з питань свободи слова та інформації.

Згідно зі статтею 9 чинної редакції Закону України «Про телебачення й радіомовлення», у загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 50% має становити національний аудіовізуальний продукт, або музичні твори українських авторів чи виконавців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG