Доступність посилання

ТОП новини

Італійці вчаться розлучатися без сліз


Рим – Розлучення в Італії – дороге задоволення. І навіть попри економічну кризу, збільшується кількість подружніх пар, які дозволяють собі таку розкіш. Щороку 100 тисяч італійців офіційно розривають сімейні стосунки. Яким чином уникнути взаємних травм та образ і швидше почати нове життя? Відповідь на ці запитання можна було почути в Мілані, де минулими вихідними відбувся перший в Італії «Ярмарок розлучень».

Для католицької Італії по сусідству з Ватиканом це кардинально щось нове. У Відні, Лондоні та Парижі, не кажучи про США, подібні заходи стали звичним явищем. Гасло організаторів – не драматизувати ситуації.

Не йдеться про те, щоб дуже радіти розлученню, але головне без скандалів і сліз сприйняти його як початок нового життя. Поки що для багатьох розбитих італійських родин цей момент означає не початок, а кінець життя, особливо коли йдеться про опіку над дітьми.

Законне розлучення стало можливим в Італії з 1970 року. На сьогодні це затяжний і надто дорогий процес, що в кінцевому випадку часом призводить до зубожіння. Як стверджує італійська Асоціація фахівців із сімейного права, серед тих, хто харчується у їдальнях для бідних, 25 відсотків розлучених осіб. Така доля спіткає 80 відсотків чоловіків, які сплачуючи аліменти дружині та дітям, самі залишаються без засобів для існування.

Розлучатися з посмішкою

Такий стан речей важко змінити, але міланський «Ярмарок розлучень» намагався бодай щось зробити у цьому напрямку.

Для успішного повернення до повноцінного життя перше, що слід зробити – не почуватися винним, мати бажання до відновлення і душі, і тіла, каже ініціатор ярмарку Франко Дзанетті. З цією метою у салоні розміром 600 квадратних метрів були присутні дієтологи, косметологи, естетичні хірурги, інструктори з фітнесу і школи танцю.

«У Мілані ми прагнули витворити модель проведення подібних салонів, щоб згодом поширити її по всій Італії», – сказав Франко Дзанетті Радіо Свобода.

Окремі стенди з порадами фахівців, що робити з весільними подарунками або з речами, які нагадують про колишнього чоловіка чи дружину

Перші агенції з планування розлучень

На ярмарку йшлося і про серйозні речі. Учасниця заходу Мілена Стойкович – керівник єдиної в країні агенції з планування розлучень «Ciao Amorе». Вона повідомила: «Наше агентство не намагається спростити ставлення до важкого моменту в житті подружньої пари, ми лише пропонуємо широкий спектр допомоги людям, які розлучаються. Юридична консультація, психологічна підтримка як для дорослих, так і для дітей, допомагаємо знайти нове помешкання, здійснити переїзд, шукаємо няньок для малих дітей».

Відвідувачів на ярмарку не бракувало. Організатори не приховують своїх бізнес-інтересів, хоча свідомі того, що Італії ще далеко до вечірок типу «divorce party», які стають популярними у США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG