Доступність посилання

ТОП новини

Надмірне захоплення соляріями – одна з причин захворювання на рак (дерматологи)


Щороку на 5-7 відсотків зростає кількість українців, хворих на меланому - один із різновидів раку шкіри, нині такий діагноз мають 2,5 тисячі людей. Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я і українські дерматологи вважають солярії однією з причин виникнення цього захворювання. Крім виникнення онконедуг, апарати штучної засмаги призводять до хвороб очей і передчасного старіння шкіри, кажуть лікарі. Чи можна використовувати солярії без шкоди для здоров’я? В яких країнах сонячні агрегати заборонені? І чи модно нині бути засмаглим?

Солярії - це проблема сучасних людей, зазначає Юрій Андрашко, голова проблемної комісії МОЗ з дерматології та венерології. Наразі, за його словами, в Україні відсутній контроль за експлуатацією апаратів штучної засмаги.

«Всі лампи, які використовуються для опромінення, мають термін їх використання (як правило, це п’ятсот тисяч годин), після чого вони мають бути замінені. А лампи – це основна цінова обладнання. Зрозуміло, що придбавши обладнання, яке неконтрольоване, його експлуатують далеко за межі його допустимості. І пізніше змінюється випромінювання довжини хвилі та фотонавантаження на шкіру», - сказав Юрій Андрашко.

Особливо небезпечні солярії для світлої шкіри та родимок

Особливо шкідливо «смажитися» у солярії світлошкірим людям з великою кількістю родимок, говорить голова проблемної комісії МОЗ з дерматології та венерології Юрій Андрашко. І це призводить до передчасного старіння шкіри – у молодих людей віком 20-25 років шкіра виглядає на 50.

«Більше того, відбуваються зміни структурної складової білкової клітин. Ось у чому суть: відбуваються зміни генетичної структури білка і ядерної субстанції, відповідно, це сприймається організмом як чужорідна інформація, і починається спотворення імунної відповіді, переродження клітин у напрямку новоутворення», - розповів Юрій Андрашко.

Засмага у солярії - це опромінення тіла за допомогою кварцевих ультрафіолетових ламп, зазначає фізик Валерій Биков. У порівнянні з сонячними ваннами, вони дають різкий вплив на шкіру.

«Досить жорстке ультрафіолетове випромінювання може генерувати також в озон, який у невеликих кількостях не шкідливий, а навіть корисний. Окрім того, що досить потужний цей зайвий озон (якщо його багато), генеруються ще й окиси азоту під дією ультрафіолету – це вже взагалі шкідливі гази, які не властиві для людини і дають невеличке отруєння», - пояснює фізик.

Вибір між красою та здоров’ям

Надмірне захоплення солярієм може призвести до проблем із молочними залозами, зазначає лікар-мамолог Андрій Ляшенко. Взагалі, будь-яке опромінення, а тим більше штучне, сприяє розвиткові злоякісних пухлин.

«Якщо засмагати, то в ранкові часи (з 10-00 до 11-00) і вечірні (з 17-00 до 18-00), цього променю цілком досить, щоб забезпечити організм вітаміном-D. А солярій не є необхідною процедурою», - зауважив лікар-мамолог.

Солярії можуть завдати шкоди лише тоді, коли ними зловживають, запевняє представник фірми, яка займається доставкою соляріїв. «Горілку продають постійно. Вона також не є корисною, якщо її забагато випити. Так само і з сонцем», - сказав він.

Киянка Ганна має від природи білу шкіру, і, щоб отримати гарну рівномірну засмагу, двічі на тиждень відвідує солярії. Дівчина говорить, що природнім шляхом - на пляжі - не може добитися такого відтінку шкіри. За словами Ганни, якщо дотримуватися усіх рекомендацій, солярії можна вважати цілком безпечними для здоров’я.

«Ти сам робиш вибір: або ти гарний і засмаглий, але це погано впливає на твоє здоров’я; або ти вибираєш сонячні ванни. Хоча лікарі кажуть, що сьогоднішнє радіоактивне сонце, особливо в повні місяці, теж не дуже гарно впливає на шкіру. Тому це вибір між красою та здоров’ям», - пояснює дівчина.

«Давно вже є престижним і модним мати аристократичну блідість»

Шоколадний колір шкіри вже зійшов зі сторінок глянцевих видань, відтак втратив свою актуальність, кажуть стилісти.У моді аристократична блідість, в унісон їм стверджують і дерматологи. Якщо людина й хоче отримати золотистий пігмент, краще користуватися автозасмагою, зазначає Юрій Андрашко, голова проблемної комісії МОЗ з дерматології та венерології.

«Давно вже є престижним і модним мати аристократичну блідість. А засмага нехай буде справжньою і захищеною фотозахисним фактором, правильно підібраним до типу шкіри. Автозасмага не має даних, які б говорили про те, що якраз цей метод тимчасової зміни пігментації шкіри якимось чином впливає на онкопроцеси шкіри».

Поки в Україні відвідати солярій може кожен охочий, а чиновники з Міністерства охорони здоров’я лише збирають дані про шкідливість штучної засмаги. У Австрії, Німеччині і Франції заборонили користуватися соляріями неповнолітнім. За даними лікарів, захоплення сонячними апаратами у віці до 35 років на 75 відсотків підвищує ризик захворіти на рак шкіри.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG