Доступність посилання

ТОП новини

Казахський президент стає «лідером нації»


Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв
Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв

Прага – Казахстанський парламент ухвалив закон, який надає нинішньому президенту країни Нурсултану Назарбаєву статус «лідера нації». Після ухвалення такого законопроекту нижньою палатою парламенту у середу, верхня палата ухвалила його сьогодні. До набуття чинності залишається тільки підпис самого Назарбаєва. Таким чином Назарбаєв отримає довічний імунітет від кримінального переслідування не лише для себе, але і для своєї родини за дії, вчинені на посаді президента. Новий статус також дасть йому вирішальне слово у питаннях зовнішньої та внутрішньої політики навіть тоді, коли «перший президент Казахстану» залишить свою посаду.

Голосування в парламенті Казахстану, Мажилісі, пройшло одностайно. Депутат пропрезидентської партії «Нур-Отан», Амзебек Жолшибеков, який був одним із трьох депутатів, які внесли проект цього закону, в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що такою була воля народу.

«Ми не думаємо, що сталося щось нове. Ми лише взяли до уваги думку людей, які вважають, що Назарбаєв є ініціатором та архітектором змін, які покращили нашу країну. Завдяки Назарбаєву ми наступного року очолюємо Організацію з безпеки й співпраці в Європі, наступного року очолимо Організацію Ісламська конференція, Казахстан став відомим на весь світ», – зауважує Жолшибеков.

Закон про першого президента, ухвалений у 2001 році, уже дає Назарбаєву право виступати по національному радіо чи телебаченню навіть тоді, коли він перестане бути президентом, він також вимагає схвалення законів першим президентом, навіть коли вже перестане бути президентом. Але нинішній закон ще захистить Назарбаєва від судового переслідування за дії на посаді президента.

Звинувачень на адресу казахського президента чимало

Назарбаєва пов’язували з розслідуванням корупційної справи американського громадянина близько 10 років тому. Також у Казахстані лунали звинувачення на його адресу, що він викрадав гроші з бюджету країни і переказував їх до швейцарського банку. У 2003 році офіційні особи Казахстану підтвердили, що президент дійсно вкладав гроші в швейцарський банк, але заявили, що він це робив для того, щоб створити грошовий фонд для Казахстану на випадок надзвичайної ситуації.

Нещодавно парламент увалив амністію на тіньовий капітал, вивезений з країни, наказав знищити усі податкові записи про це. Після ухвалення нинішнього закону жодне з цих та інших звинувачень, що лунали на адресу чинного президента, не можуть бути розслідувані й передані до суду. Також новий закон забороняє конфіскацію майна президента та його родини.

На думку опозиціонерів, потреба в додатковому захисті президента, якому і так нічого не загрожує, бо жодна опозиційна партія не входить до парламенту, свідчить про «невпевненість у собі» правлячої еліти. Деякі аналітики вважають, що закон про «лідера нації» був потрібний правлячій еліті, яка хоче забезпечити свій вплив на життя країни через Назарбаєва навіть тоді, коли він залишить свою посаду.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

XS
SM
MD
LG