Доступність посилання

ТОП новини

Мінімальну пенсію обіцяють підвищити до 900 гривень


Мінімальна пенсія в Україні зросте цього року на 28 %, заявив віце-прем'єр Володимир Семиноженко. Зараз вона становить 706 гривень. Таку суму одержують понад 7 мільйонів українців. Тим часом борги Пенсійного фонду перед держбюджетом сягають 27-ми мільярдів гривень.

На пенсії в Україні витрачається близько 18% ВВП – це майже п’ята його частина. Причому таке співвідношення було до запланованого зростання мінімальних пенсій.

700 гривень в місяць

Киянка Ірина Михайлівна – одна із семи мільйонів українських пенсіонерів, які живуть на мінімальну пенсію, тобто на трохи більше ніж 700 гривень. Із цієї суми чотириста гривень з’їдають комунальні платежі. Тому доводиться жити на десять гривень на день (на які треба, зокрема, купувати харчі та ліки).

«Ні на що не вистачає, тому що я плачу всі комунальні платежі – а це електроенергія, телефон, телевізійна антена, квартира. Як я намагаюся ці 700 гривень розподілити? Я часто в сусідів у борг беру, а коли приходить пенсія, то я їм віддаю. Якщо немає ніякої допомоги, то як можна прожити? У мене була заборгованість по сплаті комунальних послуг. Більше року я не платила за квартиру. У мене був колосальний борг – ось як я розподіляла свою пенсію. Але мені допомогли рідні, і я дуже рада, що все сплатила. Бо зараз людям почали приходити листи, що за їхні борги на них у суд подаватимуть», - розповіла пенсіонерка.

Ліквідація боргів Пенсійного фонду

Уряд планує виділити з держбюджету 23 мільярди гривень на нинішній рік для ліквідації боргів Пенсійного фонду. Якщо мінімальна пенсія зросте на обіцяні урядовцями 28 %, вона становитиме понад 900 гривень.

І влада виконає всі свої обіцянки щодо підвищення пенсій, зазначив в ексклюзивному коментарі Радіо Свобода міністр праці та соціальної політики України Василь Надрага. «Заявляю повністю офіційно: наші пенсіонери протягом 2010 року будуть в повному обсязі отримувати всі свої пенсії. А де держава візьме кошти - оце для того є в нас Президент, уряд, Міністерство праці, шановна опозиція. Я хотів би наголосити головне: для людей проблеми вирішені. Кошти, які повинні бути у Пенсійного фонду, щоб він упродовж 2010 року віддавав пенсії в нових обсягах, під це кошти є».

А попередник Василя Надраги на посаді міністра праці та соціальної політики Людмила Денисова вважає плани нинішнього уряду підняти мінімальну пенсію не реальними. Пенсіонери отримуватимуть більше, але не всі, та не на 28% , стверджує пані Денисова.

У нинішній економічній ситуації України та з величезними боргами Пенсійного фонду гроші на підвищення мінімальної пенсії можна отримати лише за допомогою друкарського верстата, стверджує економіст Ярослав Жаліло. «Джерело тільки одне - це інфляція гривні. Тобто, вони просто надрукують ці гроші – і все. Судячи з того, що відбувається зараз, то буде лише так. Але робитимуть це, звичайно, не одразу, а поступово», – переконаний експерт.

Збільшення пенсійного віку - не вихід?

В усіх державах Європи (крім Білорусі та Росії) пенсійний вік вищий, ніж в Україні - жінок у середньому на 7 років, чоловіків - на 5. Деякі експерти вважають, що й Україні не оминути збільшення пенсійного віку. До них належить професор Інституту соціології Ірина Прибиткова. Вона нагадує, що зараз на одного пенсіонера припадає один працюючий. У найближчі роки така тенденція тільки загостриться. І гроші на пенсії стає знаходити ще важче. «Зараз увійдуть у репродуктивний вік ті жінки, які народилися у другій половині 80-их років і особливо в 90-их, і число народжених дітей буде зменшуватися. Для того, щоб демографічне навантаження, тобто число пенсіонерів на число працюючих було кращим, на мою думку, необхідно підвищити пенсійний вік». Крім того, Ірина Прибиткова зазначила, що жінки можуть працювати і працюють набагато довше, ніж до настання пенсійного віку.

Зі свого боку, економіст, депутат від провладної Партії регіонів Олексій Плотников запевняє, що вирішувати пенсійні проблеми збільшенням пенсійного віку нинішня влада не збирається. «У нас середня тривалість життя зараз фактично на рівні пенсійного віку, – говорить він. – Якщо його підняти, то вийде, що громадянин взагалі не буде на пенсії. Він буде просто помирати працюючим. Якщо підняти соціальні стандарти, то можна вести мову про підвищення пенсійного віку. Але цього не буде в найближчі 5 років».

Середня пенсія в Україні - 1100 гривень. При цьому понад сім мільйонів українців (половина всіх пенсіонерів) отримують 706 гривень, а близько трьох тисяч осіб - 10 000 гривень. Є ще шістдесят пенсіонерів, яким платять 20 тисяч гривень. Як повідомив голова Пенсійного фонду Борис Зайчук, серед них є науковці-конструктори і льотчик-чорнобилець.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG