Доступність посилання

ТОП новини

Західна Україна страждає від сильних дощів


Львів – Сильні опади дощу спричинили повені у західних областях. На Львівщині і Закарпатті підтоплені десятки житлових будівель, зруйновані дороги і мости. Є загроза підняття рівня води у річці Західний Буг.

На сьогодні найскладніша ситуація у гірському Старосамбірському районі і передгірському Самбірському. У містечку Добромиль селеві потоки зруйнували залізобетонний міст. Відтак, без автомобільного сполучення перебувають півтисячі осіб.

Зруйновані водою і береги річки Вирва, гравійний насип засипав асфальтовані дороги і підмито польові. У двох районах вода підтопила десятки підвалів житлових будинків.

За інформацією Львівського обласного управління МНС, наразі немає необхідності виселяти людей, але рятувальники розчищають дороги і викачують воду. Однак метеорологи повідомляють, що упродовж двох найближчих днів рівень води у гірських річках підніметься до двох метрів, а Західного Бугу – на метр. А це зумовить підтоплення сільськогосподарських угідь і річкових берегів. На сьогодні уже піднялись ґрунтові води, але наразі на полях вода не стоїть.

У Червоноградському вуглевидобувному районі є дві небезпечні зони, у яких можливе підтоплення житлових будинків. «Це дощовий паводок, від якого Львівщина найбільше страждає. Вода накопичується у верхніх шарах ґрунту і не встигає всотуватися глибше у землю, поверхневий стік сприяє підтопленню будівель, городів», – зазначає речник Львівського обласного управління МНС Павло Василенко.

Закарпаття страждає від підтоплень

Значні опади дощу протягом вихідних наробили лиха і в Закарпатській області. За даними обласного управління МНС, на Закарпатті підтоплені 190 приватних садиб, понад 1600 гектарів сільськогосподарських угідь. Найбільше від сильних опадів постраждали Берегівський, Виноградівський і Мукачівський райони.

Рятувальники зазначають, що наслідки стихії були б значно меншими, якби люди не закидали сміттям потічки й придорожні канави. Саме недбале ставлення до природи, захаращеність території призводить до підтоплень будинків і відповідно значних матеріальних збитків.

У Львівській і Закарпатській областях працівники МНС ліквідовують наслідки стихії.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG