Доступність посилання

ТОП новини

Українці в Римі мітингують на захист демократії в Україні


Учасники мітингу співають гімн України
Учасники мітингу співають гімн України

Рим – Українські громадяни, які живуть і працюють у європейських країнах, влаштували минулої неділі акцію на захист Конституції та демократії в Україні. Учасники народних віче засудили дії чинної влади, назвавши їх антиукраїнськими і такими, що загрожують знищенню держави, громадянського суспільства й культури. У Римі на акцію зібралися понад сто українських іммігрантів.

Адреса римського віче – площа Республіки біля залізничного вокзалу. Людне місце як для римлян, так і для туристів, котрі з екскурсійних автобусів пильно приглядалися до натовпу в оточенні жовто-блакитних стягів. Гасло італійською мовою про Голодомор-геноцид українців промовисто говорило іноземцям, хто і чому зібрався у неділю біля церкви Святої Марії ангелів і мучеників.
Як заявлено в оголошеному зверненні до керівників України, «швидко і віроломно впроваджується політика, яку неможливо назвати політикою національних інтересів».

Перерахувавши останні кроки нової влади на чолі з Віктором Януковичем, голова Християнського товариства українців Італії Олесь Городецький заявив: «Всі ці дії прикриваються гаслами про дружбу з Росією і тому одержують підтримку населення східних областей, хоча насправді ця економічна анексія з боку Росії немає нічого спільного з дружбою».

Негативний сценарій


Акція у Римі 23 травня 2010 року
Знаний культуролог і письменниця Оксана Пахльовська, зауваживши, що принципово ніколи не виступає на мітингах, закликала присутніх серйозно і відповідально оцінити ситуацію в Україні. За її словами, те, що відбувається на батьківщині, є частиною великого складного сценарію, негативного сценарію, як європейського, так і світового.

«Наша акція не є акцією «проти», це акція «за», – наголосила Оксана Пахльовська. – Акція за європейську Україну, за демократію, яку ми маємо захистити. Акція за ті цінності, які лежать в основі демократії європейської, і частиною котрої Україна якщо не стане, то України не буде», – сказала Пахльовська.

Вона також зазначила, що відповідальність за сучасний стан українських справ лежить на самих українцях.

«За п’ять років суспільство України всю справу побудови демократії делегувало владі. Це несправедливо, неправильно і незріло. З барикад революційних не повертаються на кухні – повертаються на нові барикади, менш привабливі. Помаранчева революція була велетенським актом громадянської мужності і грандіозним виявом зрілості українського громадянського суспільства. Але на тому не можна було ставити крапку. Кожен на своєму робочому місці, у своєму домі мав захищати ті проголошені принципи», – додала Пахльовська.

З Україною в серці

За дозволом місцевої влади, мітинг у Римі організувала громадська організація «Християнське товариство українців Італії». Як наголосив її керівник Олесь Городецький, загальноєвропейська ініціатива не має ніякого стосунку до політичних партій в Україні.
Учасники мітингу наголосили, що, перебуваючи далеко від рідної землі, українці залишаються частиною свого народу і не бажають бути осторонь суспільних процесів на батьківщині.

«Ми б хотіли, щоб уся Україна повстала, щоб боролися за свободу, як за часів Помаранчевої революції. Хай буде цей Президент, але ж хай не продає України! Ми хочемо бути вільними, як усі європейські держави!», – заявили жінки у розмові з Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG