Доступність посилання

ТОП новини

Експеримент кінологів: вовк допоможе міліції


Луганськ – Луганські міліціонери-кінологи у своїй роботі використовують не лише собак. Правоохоронці хочуть поліпшити показник розкриття злочинів за допомогою… вовка. Щоб легше ловити злочинців, вони намагаються вивести особливу породу, схрестивши німецьку вівчарку та степового сіроманця.

Степовий вовк Акелла живе в кінологічному центрі обласного управління МВС вже близько року. Міліціонерам він дістався від місцевого зоопарку одномісячним вовченям.

У вольєрі він живе разом із подружкою – німецькою вівчаркою. Луганські кінологи планують отримати від цієї пари так званих вовкособів.

І повісті Джека Лондона тут ні до чого. Начальник кінологічного центру Андрій Погорілий каже, що в сусідній Росії правоохоронці вже використовують таких напівкровок у службових цілях.

«Ми намагаємося вивести вовкособів і спробувати їх у роботі. У Росії це вже є. Різниця лише в тому, що у них вовк тайговий, у нас – степовий. У нової породи кращі пошукові якості, вони краще йдуть по сліду. Адже вовк – це здобувач, протягом двох діб він не втомлюється. У вовчій зграї матріархат. Німецька вівчарка його дуже сильно пригнічує, але жодного разу він її не вкусив», – розповідає кінолог.

Помічники широкого профілю

Роботи ж чотирилапим співробітникам вистачає. Торік у Луганській області за участю кінологів та їхніх вихованців розкрили близько двох тисяч найрізноманітніших злочинів.

Спектр підготовки собак досить широкий. «Собак тренуємо на пошук вибухівки, наркотиків, іти по сліду, вони проходять антитерористичну підготовку, – розповідає Андрій Погорілий. – Зараз готуємо багато молодих собак, які нестимуть службу під час Євро-2012».

На час літніх канікул кінологічний центр вирішив відкрити двері для школярів. Під керівництвом фахівців діти зможуть безкоштовно дресирувати свої улюбленців. Порода собаки особливої ролі не відіграє.

Найбільш наполегливі учні в майбутньому отримають пропозицію залишитися працювати у міліції. Як заявив Андрій Погорілий, його службі наразі вкрай не вистачає працівників. Він запевняє: навіть якщо у людини не має спеціальної освіти, але є бажання працювати, у центрі з неї зможуть зробити справжнього кінолога.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG