Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські студенти зробили власні моделі електромобілів


Електромобіль «Фенікс»
Електромобіль «Фенікс»

Дніпропетровськ – Електромобілем по бездоріжжю. Дніпропетровські студенти презентували два власноруч виготовлені електромобілі. Над проектуванням і створенням машин упродовж трьох місяців працювали 4-курсники Національного гірничого університету. Свої моделі хлопці пропонують запровадити в масовий випуск: електромобілі можна використовувати і як дитячу забавку, і серйозно – для комунальних служб.

Економічність, легкість у керуванні, компактність, безбензинність – такі переваги цих моделей електромобілів, за словами їхніх творців-дніпропетровських студентів. Вага однієї такої машини – трохи більше 30 кілограмів, швидкість – 35 км за годину.

Юні конструктори розповідають: все почалося з банального вибору тем курсових робіт: жарт викладача щодо конструювання електромобіля сприйняли серйозно, озброїлись матеріалами – і закипіла робота.
Електромобіль «Кангу»


«Ми й не думали, що все це буде так серйозно. Спершу зліпили модель з пластиліну, потім виготовили креслення, склали. Ми його назвали «Фенікс», адже на його виготовлення пішли деталі, які завалялись удома та на кафедрі. Акумулятор досить важкий, якби не він, то машину можна було б узяти під пахви й ходити», – каже студент-конструктор Олександр Широченко.

Над екологічністю машини ще треба працювати

Електромобілі обладнані акумуляторами, які підзаряджаються від звичайної побутової електромережі. Без підзаряджування машина може працювати кілька годин. Ці акумулятори, звичайні, мотоциклетні – енергетична перевага машини і водночас його екологічна слабкість, не приховують творці.

«Тут використовується сірчана кислота і свинець. Коли збігає термін придатності акумуляторів, їх треба утилізувати. Цього можна уникнути, установивши сонячні батареї. Ми над цим міркували, але зараз це досить дорого», – зізнається студент-конструктор Дмитро Васильченко.

Для прибирання сміття і замість велосипеда

Свої експериментальні моделі студенти пропонують запровадити в серійне виробництво: компактні електромобілі годяться і для дачників – в заміну велосипедам, і для комунальників – прибирати сміття, і навіть для заводчан — їздити між цехами та корпусами.

Завідувач кафедри автомобілів та автомобільного господарства НГУ Костянтин Бас каже: виготовлення одного електромобіля коштувало 3 тис. грн, серійний же випуск машину ще здешевить.

«Вони могли б замінити двох-трьох прибиральників. Вантажопідйомність легшої моделі складає 120 кг, більш потужної –200 кг. Це не означає, що на цих електромобілях можна встановлювати рекорди швидкості, але для перевезення сміття, інвентарю, документів вони цілком підходять», – говорить науковий керівник студентів Костянтин Бас.

Розробкою студентів уже зацікавились приватні особи: теоретично на електромобілях можна їздити й по звичайних дорогах. Поки ж студентські диво-витвори курсують тільки територією університету: від корпусу до корпусу. Наступний задум конструкторів – скласти автомобіль-всюдихід для заболочених доріг.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG