Доступність посилання

ТОП новини

На Донеччині створюють музей техніки


Подібними механізмами мають «заселити» музей «Український техноленд». (Фото з сайту Донецького національного технічного унверситету)
Подібними механізмами мають «заселити» музей «Український техноленд». (Фото з сайту Донецького національного технічного унверситету)

Донецьк – До європейського чемпіонату з футболу 2012 року в Єнакієві Донецької області планують відкрити музей «Український техноленд». Туристів спускатимуть у лаву шахти, що вже не працює, на глибину майже кілометр і покажуть еволюцію гірничого обладнання з 19 століття до сьогодення. Майбутній музей збирає технічний антикваріат і шукає меценатів. Це проект із Москви, який має на меті показати «спільну історію промисловості СРСР».

Щороку держава витрачає мільйони гривень на ліквідацію шахт, які вже використали свої ресурси, проте підтоплюються підземними водами. Такі підприємства не дають вугілля, але зберігають усю гірничу інфраструктуру. Територія двох подібних законсервованих шахт у місті Єнакієві – «Красний профінтерн» і «Юний комунар» – незабаром перетвориться на технічний музей просто неба, який ілюструватиме еволюцію промисловості.

Машини для музею планують зібрати зі старих шахт, металургійних і хімічних заводів Донбасу. Всього заклад матиме 17 тематичних секцій – за прикладом німецького Бохумського музею промисловості. А «перчинкою» експозиції стане можливість спуститись у шахту.

Проектує експозицію «Українського техноленду» Московський технічний музей, працівники якого хочуть відтворити спільну для країн СРСР історію промисловості.

Промисловий туризм приваблює багатьох

Ідея створення музею техніки на Донеччині належить директорові Благодійного фонду «Пальма Мерцалова» Костянтинові Воробйову. Політтехнолог і рекламіст, Костянтин Воробйов понад 10 років займається іміджем Донбасу і тепер прагне створити черговий успішний бізнес-проект.

На запитання Радіо Свобода про вартість проекту і безпеку на шахті, куди спускатимуть туристів, Воробйов відповів: «Подібні проекти у Європі уже є, наприклад, у місті-побратимі Донецька Бохумі (Німеччина – ред.). Усі ці об’єкти з погляду безпеки переведені на нормальні умови. Аналогічний проект у Бохумі має сотні розділів. Вони витратили сотні мільйонів євро, щоб створити це. Тому я не називаю конкретну цифру. Ми зараз займаємось маркетингом цього підприємства».

Костянтин Воробйов сподівається частково повернути витрати на музей за рахунок туристів, яких очікують до Євро-2012. Це цілком реально, бо технічні музеї світу переживають період інтенсивного зростання, на їхню частку припадає половина усіх відвідувачів музеїв. Проте людей більше цікавить історія побутової, ніж промислової техніки.

«Мені здається, якщо ми називаємо музей «Технолендом», доведеться дещо змінювати його структуру, пов’язуючи її із задоволенням потреб людини, а не з промисловим виробництвом», – зауважує президент Асоціації працівників технічних музеїв Леонід Гриффен.

Втім, музей на Донеччині обов’язково матиме успіх, бо люди прагнуть знати більше і більше про механізми довкола себе, запевняє культуролог.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG