Доступність посилання

ТОП новини

У «5 каналу» і ТВі відібрали частоти: розвиток медіа бізнесу чи тиск на свободу слова


Валерій Хорошковський
Валерій Хорошковський

Київ – Окружний адміністративний суд Києва повністю задовольнив вимоги групи телеканалів «Інтер» і позбавив «5 канал» та ТВі додаткових частот мовлення. Журналісти цих телеканалів у вівторок на прес-конференції в Києві заявили про вплив на судове рішення керівника СБУ і закликали створити незалежну парламентську комісію, а на час її роботи відсторонити Валерія Хорошковського від виконання обов’язків. Керівник спецслужби, який водночас є власником групи «Інтер», звинувачення рішуче відкидає.

Редакційна рада «5 каналу» звернулася до Президента України Віктора Януковича з відкритим листом із проханням захистити їх від тиску голови СБУ Валерія Хорошковського, якого пов’язують із телеканалами групи «Інтер». Про тиск Хорошковського на суд заявляють і представники каналу ТВі. Голова СБУ у своїй заяві відкинув ці звинувачення і вимагав доказів.

На це керівник інформаційної служби телеканалу ТВі Роман Скрипін відповідв , що Хорошковський – власник «Інтермедіагруп», він же голова СБУ, він же член Вищої ради юстиції. Його дружина, за словами Романа Скрипіна, керує «Інтермедіагруп», і від цієї медійної групи подається позов на дії Нацради. Тут, на його думку, є подвійні стандарти, тому що вони брали участь у цьому конкурсі на частоти.

Канали не припинять мовлення, просто не розвиватимуться

Натомість Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, склад якої змінився від часу суперечливого рішення в січні, сьогодні розкритикувала свій попередній вердикт. Як мовиться у заяві, 5-й телеканал і TVі позбавили нових частот через те, що попередній конкурс на частоти мовлення відбувався без кворуму і при судовій забороні на його проведення. Нацрада також закликає розмежовувати поняття свободи слова і розвиток медіа бізнесу в Україні

Керівники «5 каналу» і каналу ТВі заявили, що оскаржуватимуть рішення Київського окружного адміністративного суду, який скасував ліцензії на їхні нові частоти.

Але лідер БЮТ Юлія Тимошенко вважає, що це марна справа. Про це вона заявила на прес-конференції в Києві.

Втім, рішення київського суду не означає, що «5 канал» і ТВі припинять своє існування, «5 канал» просто залишаться на тій кількості частот, які є, а ТВі не стане ефірним каналом, а продовжить існування у формі супутникового каналу, сказала Радіо Свобода медіа-експерт Наталя Лігачова. За її словами, багато залежить від влади, котра безумовно намагається зараз тиснути і зачищати інформаційний простір, робити його контрольованим, монополізованим та лояльним до себе, але з іншого боку, багато залежить і від власників цих телеканалів.

Зі свого боку заступник голови Адміністрації Президента Ганна Герман запевняє, що «5 канал» ніхто не закриє. За її словами, цього не зробить жоден із судів, вона пообіцяла обговорити проблему з Президентом Януковичем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG