Доступність посилання

ТОП новини

«Єресь і бунтарство» – тема 20-го Міжнародного фестивалю письменників у Празі


Прага – У ці дні Прага живе мистецтвом слова, в чеській столиці вже удвадцяте відбувається міжнародний фестиваль письменників, які представляють літературу 14 країн світу. У цікавих, часом непростих дебатах обговорюють літературні й суспільні процеси, які сьогодні формують громадську думку і закликають до діалогу культур. У програмі Фестивалю авторські читання, зустрічі з письменниками, театральні вистави й виставки книжки.

Щорічні празькі письменницькі фестивалі нині належать до найвиразніших подій європейського культурного календаря. Ïхня історія сягає кінця 1970-х років, коли Гельсінський комітет намагався підтримати письменників у країнах комуністичного блоку Східної Європи.

Перша зустріч чеських і словацьких письменників, які повстали проти комуністичному режиму в Європі, відбулась у Празі у 1991 році. Ïї проведення тоді активно підтримав американець Майкл Марч, який вже 20 років є незамінним президентом фестивалів у Празі.

«Єресь і бунтарство» – головна тема цьогорічного фестивалю. На думку Майкла Марча, кожен письменник по своїй суті – єретик, кожний є природнім бунтівником.

«Це не революція, але спроба опонувати владній ідеології, державній пропаганді й панівному способу мислення», – так обґрунтовує вибір теми фестивалю Майкл Марч. Зрештою, живемо в час, коли не можна ні на мить зупинятись, втрачати з поля зору демократичні цінності правди і свободи. Цій темі присвячений і графічний символ фестивалю – алегорія людини, яка ковтає меч. Це твір Тоєн – відомої чеської художниці-бунтівниці 1920-х років.

Секція «Наше єдине безсмертя в поліцейських досьє»

У програмі фестивалю – засідання секцій, авторські зустрічі й читання. Одна з них привертає особливу увагу – секція під назвою «Наше єдине безсмертя в поліцейських досьє». Ïї роботою керував наш колега з російської редакції Радіо Свобода, письменник Ігор Померанцев.

Звідки така тема, хто її запропонував? На це запитання Померанцев відповів: «Тема запропонована фестивалем і я думаю, що це добре. Це цитата з Кундери, тобто вона має фізичний і метафізичний сенс – у прямому розумінні. Кундера сам був у файлах, у досьє держбезпеки. А у фігуральному сенсі: уявіть – Бог, він має багато міністерств і можливо має поліцію, й він займається метафізично нашими справами. Тобто таке іронічне ставлення самого Кундери до цієї проблеми дало можливість розмовляти письменникам не на журналістському жаргоні, не на публіцистичному чи політичному жаргоні, а на художній мові, на письменницькій мові».

Гості й лауреати фестивалю

Серед гостей фестивалю – Нобелівський лауреат, китайський письменник Ґао Сінцзянь, до приїзду якого в чеському перекладі вийшла книжка «Гора душі». До Праги приїхали також Фернандо Аррабал – іспанський драматург, письменник, автор сценарію відомого фільму «Ґерніка», та алжирська письменниця Ассія Джебар. Словом – справді свято мистецтва слова, зауважує Ігор Померанцев.

«Сюди приїжджають найбільші, найкращі поети, письменники і це такий, як кажуть англійці – «fun», це така велика серйозна розвага, – зазначає він. – Ти бачиш тих людей, які десь у комірках щось таке пишуть, у комп’ютерах працюють. А раз у рік вони на сцені, вони відчувають себе сконфужено, я б сказав. Вони все ж таки не актори. Але це цікава зустріч як соціальна подія, бо насправді я думаю, що письменники повинні зустрічатись з читачами у книжці».

Серед учасників фестивалю українських письменників немає. Фестиваль закінчить свою роботу 10 червня. Цього дня буде вручена головна нагорода фестивалю імені Спіроса Вергоса – грецького поета, який боровся за свободу слова, проти порушення прав людини. Першим лауреатом премії у 2008 році стала російська поетеса Наталія Ґорбанєвська.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG