Доступність посилання

ТОП новини

Законопроект про мирні зібрання: за і проти


(архівна фотографія) Молодіжна акція протесту проти обмеження свободи зборів в Україні, 31 травня 2010
(архівна фотографія) Молодіжна акція протесту проти обмеження свободи зборів в Україні, 31 травня 2010
Київ – Деякі громадські організації виступають проти законопроекту про мирні зібрання. На їхню думку, у разі ухвалення цього документа провести будь-які мирні заходи в Україні буде практично неможливо. Сьогодні активісти цих організацій мають розпочати безстрокове голодування під стінами українського парламенту. Тим часом у Верховній Раді законопроект вважають цілком демократичним.

Згідно з новим законопроектом, громадяни України повинні повідомляти місцеві органи виконавчої влади про мирні зібрання не пізніше ніж за 4 дні до запланованого заходу.

Це, на думку ініціатора голодування, активіста альтернативи «Наступ» Сергія Пантюка, порушує одне з головних прав та свобод громадян.

«Немає нічого гіршого, коли дозвіл на моє волевиявлення як громадянина буде давати якийсь чиновник, який буде чітко виконувати чиєсь завдання – наприклад, «не пущать» чи ще щось.Я вважаю, що на сьогодні є норма, яка є світовою, демократичною, європейською нормою: повідомив – і, будь-ласка, роби будь-яку акцію у будь-який час», – заявив активіст.

У БЮТ впевнені, що регіонали за закон не голосуватимуть

Депутат Верховної Ради від Блоку Юлії Тимошенко Віктор Таран каже, що законопроект цілком демократичний, а внесена до нього нова поправка, що стосується спонтанних мирних зібрань, гарантує свободу громадян негайно реагувати на важливі події у суспільстві.

Тож депутат вважає, що Партія регіонів не голосуватиме за цей документ. «Цей закон передбачає проведення в одному місці мирного заходу і контра-мирного заходу будь-якою політичною силою. Ця норма виписана в законі, – зазначає народний депутат. – Регіоналам цього не треба. Вони будуть своїх ставити, а БЮТ або «Нашу Україну» будуть проганяти».

Представник коаліції Олег Зарубінський, депутат від Блоку Литвина, говорить, що ставити під сумнів якість законопроекту не варто. На його думку, представники більшості, навпаки, будуть за нього голосувати.

«Що там стосується того, хто там голодує чи не голодує, я не хочу сказати, що мене це не цікавить, але це неадекватно якості законопроекту. Я взагалі не знаю, що тут є предметом обговорення. Очевидно хтось там заробляє на організації мирних зборів», – стверджує депутат.

Європейська практика в українських реаліях

Автори законопроекту про мирні зібрання повідомили, що подібні документи є в більшості країн Європи, зокрема, в Польщі, Австрії, Франції.

Але, як каже член правління Інституту «Республіка» Володимир Чемерис, те, що для Європи добре, для України стане механізмом придушення свобод громадян. На його думку, в Європі насправді дуже рідко забороняють якісь зібрання, і будь-яка заборона викликає величезний скандал.

«Київський окружний адміністративний суд заборонив усі зібрання від початку року, які пропонувала заборонити Київська міська державна адміністрація. Насправді в Україні такі заборони відбуваються незаконно», – вважає він.

Якщо Верховна Рада ухвалить законопроект про мирні зібрання, то заборонити волевиявлення громадян, як кажуть, «без суду та слідства» дозволятиме вже цей закон, кажуть критики.

Опозиція може потрапити до ями, яку готувала для регіоналів

Законопроект був розроблений іще урядом Юлії Тимошенко, і його розгляд у першому читанні відбувався, коли регіонали перебували в опозиції. Тоді, 2008 року, Партія регіонів не проголосувала в першому читанні за законопроект про мирні зібрання.

Віктор Чемерис вважає, що тепер Партія регіонів уже зацікавлена у тому, щоб 17 червня проект Закону про мирні зібрання таки був ухвалений. За його словами, БЮТ, що тепер в опозиції, продовжує лобіювати цей закон лише з метою захистити честь мундира. Але це, на його думку, може зіграти з опозицією злий жарт.

«Був колись у Росії прем’єр-міністр (Михайло) Касьянов. Він запропонував так само, як і наш колишній прем’єр-міністр Тимошенко, проект закону про мітинги та демонстрації. Державна дума Росії тоді проголосувала за цей документ. І тепер завдяки цьому законові розганяють прихильників пана Касьянова, який тепер в опозиції», – зауважив Володимир Чемерис.

За його словами, згідно з законом, який запропонували самі ж б’ютівці, разом із іншими демонстраціями будуть розганяти і їх.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG