Доступність посилання

ТОП новини

Справа Гонгадзе: чи судитимуть разом із генералом Пукачем замовника вбивства?


Журналіст Георгій Гонгадзе
Журналіст Георгій Гонгадзе

Київ – Знайдені в Таращанському районі Київщини рештки черепа належать вбитому журналістові Георгію Гонгадзе – такі висновки експертизи. Про це в четвер на прес-конференції заявив генеральний прокурор Олександр Медведько. За його словами, в липні-серпні буде завершено досудове слідство у справі про вбивство журналіста. Проте Генпрокурор утримався від відповіді на запитання чи опиняться на лаві підсудних замовники вбивства журналіста.

За словами Генпрокурора Олександра Медведька, головний обвинувачуваний у вбивстві журналіста – колишній керівник департаменту зовнішнього спостереження МВС генерал Олексій Пукач – співпрацює зі слідством.

«Немає з його сторони ніяких відмов, він дає покази, ці покази перевіряються як шляхом допитів інших осіб, так і проведенням слідчих дій», – зауважив Генпрокурор.

Олександр Медведько повідомив, що знайдені в Таращанському районі Київської області останки черепа належать убитому журналістові. Їх знайшли в тому місці, де вказав Олексій Пукач. «Експертиза завершена, ми одержали відповідь позитивну», – зазначив він.

Замість замовника можуть знайти «стрілочника»

Олександр Медведько
Олександр Медведько заявляє, що досудове слідство у цій справі буде завершено до кінця літа. Проте не відповів на запитання, чи опиняться разом із Олексієм Пукачем на лаві підсудних замовники вбивства.

Натомість перший заступник голови парламентського Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією депутат-нашоукраїнець Геннадій Москаль сумнівається в тому, що замовників вбивства журналіста судитимуть.

Пан Москаль сам є генералом міліції. На його думку, замовником вбивства можуть виставити вже покійного міліцейського генерала Едуарда Фере, який очолював апарат Міністерства внутрішніх справ.

«Мені по секрету казали – начебто його хочуть зробити крайнім. Ну, вибачте, це буде виглядати як спроба списати все на мертвого!» – каже Геннадій Москаль.

Плівки Мельниченка – вже не доказ?


У листопаді 2000 року були оприлюднені записи, зроблені в кабінеті Президента Леоніда Кучми його охоронцем майором Миколою Мельниченком. Із цих записів випливало, що Президент та міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко можуть бути причетними до вбивства журналіста. Проте Геннадій Москаль вважає, що на процесі над Олексієм Пукачем плівки Мельниченка не будуть фігурувати як доказ.

«Вони були цінні в момент їх оприлюднення, – вважає пан Москаль. – Їхнє ховання, переписування, перепродування, різна політична проституція з цими плівками абсолютно завели в тупик. Вони сьогодні вже не можуть бути доказом у кримінальній справі».

Суд над генералом-вбивцею можуть «закрити»

Геннадій Москаль
За словами Геннадія Москаля, є велика ймовірність того, що процес над генералом Олексієм Пукачем пройде в закритому режимі.

«Оскільки ця контора (Департамент зовнішнього спостереження МВС. – авт.) є засекречена – суд зроблять в закритому режимі, – припускає пан Москаль. – Робота цього підрозділу регламентується документами під грифом «таємно». Тому можуть вважати, що їх розголошення на відкритому судовому засіданні є порушенням державної таємниці».

Журналіст Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. Троє причетних до вбивства працівників міліції були засуджені в 2008 році.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG