Доступність посилання

ТОП новини

Чи загрожує Україні спалах поліомієліту?


Київ – МОЗ попереджає про можливість занесення в Україну вірусу поліомієліту. Хвороба розповсюджується на захід від Таджикистану, де з підозрою на цей дитячий параліч шпиталізували понад півтисячі людей. Десятеро осіб померло. В Україні під загрозою зараження перебувають близько 25% дітей, чиї батьки відмовились від щеплень.

Через п’ять років після останнього спалаху поліомієліту в Україні знову заговорили про небезпеку цього вірусу. Головний педіатр МОЗ України, професор В’ячеслав Бережний вважає, що причиною спалаху хвороби може стати надто велика кількість українців, які не бажають щеплювати своїх дітей.

Щороку близько 25% сімей відмовляються щеплювати своїх дітей. Професор Бережний: «Є загроза спалаху, може окремих випадків, поліомієліту у дітей в Україні. Ми зараз вживаємо усіх заходів, щоб не було заносу вірусу. У зв’язку з цим виникає питання про щеплення усіх дітей. Треба проводити роз’яснювальну роботу».

Дискредитована медицина

Основною причиною, чому батьки відмовляються від щеплень, є недовіра до української медицини. Батьки нарікають на неякісну вакцину та побоюються побічних ефектів від препарату.

Мама п’ятьох дітей Дарія з Волинської області погодилась на щеплення тільки першої дитини. На її думку, через 13 щеплень, що призначені дитині до року, в організмі не розвивається природний імунітет. «Який імунітет в дитини буде? – Обурюється молода мама. – Якщо виявиться якийсь побічний ефект, лікарі ніколи не визнають, що це внаслідок щеплення. Вони знайдуть мільйон причин. У моєї старшої дівчинки – астма. На 50% я вважаю, що це трапилося саме внаслідок невчасного щеплення».

Народний депутат від БЮТ Валерій Сушкевич та його брат захворіли на поліомієліт ще в дитинстві. Тоді радянські лікарі ще не робили масових щеплень проти цієї хвороби. Брат помер. Валерій Сушкевич залишився на все життя в інвалідному візку. Депутат закликає батьків не легковажити здоров’ям дітей.

«Це страшна хвороба. – Розповідає Валерій Сушкевич. – Безумовно, найефективнішим варіантом збереження наших діток від цієї хвороби (поліомієліту) є щеплення. Певні проблеми є сьогодні з якістю деяких вакцин. Але ефективність вакцини від поліомієліту доведена роками. Я закликаю робити щеплення проти цієї хвороби».

Чим страшний поліомієліт

Поліомієліт – це вірусне захворювання спинного мозку, що проявляється як параліч. 70% жертв цього вірусу – діти до 5 років. Хвороба невиліковна. Кожен десятий уражений помирає, всі інші лишаються інвалідами. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом, через їжу, іграшки. Переносниками його є мухи. Виявити наявність хвороби в організмі можна за допомогою спеціально обладнаних лабораторій, яких в Україні налічуються одиниці.

Основні симптоми захворювання поліомієлітом – біль у кінцівках, неможливість стати на ноги, підвищена пітливість, нежить, діарея. Щоб попередити потрапляння вірусу до організму, дитина має бути щеплена 6 разів: тричі до року і ще три рази до чотирнадцятирічного віку.

Нині епідемію поліомієліту зафіксували у Таджикистані. За даними ВООЗ, в країні з підозрою на цю хворобу шпиталізували понад 600 людей, 10 дітей померло. Влада Таджикистану повідомляє про меншу кількість хворих та переконує, що хвороба йде на спад. Заступник міністра охорони здоров’я Таджикистану Азам Мірзоєв заявив: «Загалом за останні кілька тижнів ми не зареєстрували жодного випадку зараження дітей до 6 років. За останні дні не підтверджено жодного випадку серед тих, кого шпиталізували з ознаками цієї хвороби. Це свідчить про спад захворюваності».

Напередодні про перший летальний випадок внаслідок поліомієліту заявили у Росії, ще у чотирьох росіян підтверджено наявність вірусу. Узбекистан через спалах хвороби обмежив перетин кордону з сусіднім Таджикистаном.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG