Доступність посилання

ТОП новини

В «Народній самообороні» готуються до самоліквідації


Архівна фотографія. Юрій Луценко. Київ, 15 квітня 2007
Архівна фотографія. Юрій Луценко. Київ, 15 квітня 2007

Київ – Парламентська опозиція переживає чергову кризу. Другу за чисельністю опозиційну політичну силу в парламенті – депутатську групу «Народна самооборона», що входить до складу фракції «Наша Україна – Народна самооборона», масово залишають її члени. Лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко каже про підкуп соратників і не виключає, що депутатська група може бути ліквідована вже цього тижня.

Десять з вісімнадцяти членів опозиційної депутатської групи «Народної самооборони» увійшли до складу урядової коаліції «Стабільність та реформи».

Координатором цієї групи став депутат-нашоукраїнець, який належав до «Народної самооборони», Давид Жванія.

«В переході десяти депутатів з «Народної самооборони» до більшості відіграв роль не вплив Давида Жванії, а гроші Партії регіонів, які йшли через Давила Жванію», – розповів в інтерв’ю Радіо Свобода заступник голови фракції НУНС, депутат-самооборонець Тарас Стецьків.

Луценко забув вибачитися перед виборцями – Стецьків

Лідер «Народної самооборони», екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив про підкуп депутатів. За його словами, колишній його соратник депутат Давид Жванія перекуповує депутатів прямо в кабінеті керівник апарату Верховної Ради. Натомість Давид Жванія спростував слова Юрія Луценка і пригрозив йому судом.

За словами Юрія Луценка, депутатська група «Народна самооборона» у Верховній Раді, швидше за все, буде ліквідована вже цього тижня. Тарас Стецьків вважає, що не лише депутатська група «Народна самооборона», але й однойменна партія не має політичного майбутнього.

«Луценко озвучив доконаний факт – «Самооборона» як політичне явище припиняє своє існування. Я думаю, що він це дуже правильно зробив. Інше питання, що треба було ще вибачитися перед виборцями за тих депутатів, яких він провів за списком «Народної самооборони» – адже список формував персонально Юрій Луценко. Ну, цього не було, на жаль, зроблено», – каже Тарас Стецьків.

Красиву назву не наповнили змістом

На думку політолога Юрія Якименка, криза «Народної самооборони» у значній мірі зумовлена тим, що вона створювалася як політичний проект під виборчу кампанію.

«Назва дуже промовиста – «Народна самооборона». От де вона виявлялася? Що вона означала ця самооборона для народу? Відповідні політичні сили з такими претензійними назвами повинні доводити свою затребуваність у суспільстві. Обороняти людей на місцях, допомагати їм самоорганізовуватися і займатися цією ж самообороною. А то назва є, а змісту – нема. Очевидно, що як самостійна політична сила «Народна самооборона» перспективи не має».

Опозиційності фракції НУНС масовий перехід до коаліції депутатів від «Народної самооборони» наразі не загрожує. Бо наразі з 72 депутатів до більшості приєдналося лише чотирнадцять нашоукраїнців.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG