Доступність посилання

ТОП новини

Путін: об’єднанню авіабудування України й Росії нема альтернативи


Микола Азаров (зліва) і Володимир Путін, Ново-Огарьово, 28 червня 2010 року
Микола Азаров (зліва) і Володимир Путін, Ново-Огарьово, 28 червня 2010 року
Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін заявив, що альтернативи об’єднанню авіаційних промисловостей Росії і України немає, але це треба робити тільки на ринкових засадах.

Відтак, сказав він у понеділок на зустрічі з українським колегою Миколою Азаровим в Ново-Огарьові під Москвою, потрібно здійснити незалежну експертизу стану авіабудівельних комплексів обох країн, їхньої вартості, і на підставі цього вирішувати, в якому обсязі здійснювати це об’єднання, повністю чи частинами, і в яких сегментах.

За словами російського прем’єра, якщо авіабудівельні галузі двох країн не об’єднаються, то не зможуть конкурувати зі світовими лідерами.

Прем’єр-міністр України Микола Азаров перебував у понеділок в Росії з одноденним візитом.

Раніше російська Об’єднана авіаційна корпорація, створена указом президента Росії, схвалила створення спільного підприємства з українським Державним авіабудівельним концерном «Антонов».

В українській опозиції заявляють, що таке об’єднання означатиме загибель незалежної української авіаційної промисловості з усіма її унікальними розробками, які перейдуть у російські руки.

Раніше Путін уже неодноразово висловлював радикальні думки про об’єднання стратегічних українських підприємств із російськими, як-то «Нафтогазу України» з «Газпромом».

У Росії бачать можливості для інтеграції в галузі суднобудування з Україною

Російська сторона не виключає можливості інтеграції з Україною у сфері суднобудування, заявив віце-прем'єр Росії Ігор Сєчин.

Віце-прем'єр Росії Ігор Сєчин
«Фахівці ОСК (Об'єднана суднобудівна корпорація – ред.) відвідали практично всі великі підприємства суднобудування в Україні – «Зоря-Машпроект», «Паллада», Чорноморський суднобудівний завод», – повідомив Ігор Сєчин журналістам за підсумками переговорів українського та російського прем'єрів.

За його словами, російські пропозиції в цій сфері передано українським партнерам.

Серед тих підприємств, які відвідали російські фахівці, Сєчин також назвав Суднобудівний завод імені 61 комунара.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи йдеться в цьому випадку про якесь об'єднання суднобудівних ресурсів, Ігор Сєчин заявив: «Ми не виключаємо, що можлива інтеграція, але тут треба домовлятися з партнерами».

Україна представила Росії пропозиції для угоди про газову співпрацю – Сєчин

Україна представила Росії додаткові пропозиції в рамках підготовки угоди про співпрацю в газовій сфері, сказав журналістам Ігор Сєчин.

«Україна зробила низку додаткових пропозицій щодо співпраці в газовій сфері. Ми від цих пропозицій не відмахуємося. Розглядатимемо їх у конструктивному ключі», – зауважив російський віце-прем’єр.

Ігор Сєчин наголосив, що підготовка Міжурядової угоди про співпрацю Росії і України в газовій сфері має відбуватися в найстисліші терміни. «Зараз у нас першочергове завдання – в найбільш оперативні терміни підготувати міжурядову угоду щодо газу. Дуже швидко треба підготувати – доручення дуже серйозне. Над цим робота йде вже зараз», – зазначив він.

Росія у квітні 2010 року направила Україні свій проект міжурядової угоди щодо газу, який припускав і участь російських компаній у модернізації ГТС України і роботу на роздрібному ринку країни, і присутність посередників при постачаннях російського газу в Україну. Згодом російська сторона зазначала, що документ ще неодноразово обговорюватиметься з українською стороною, і він може бути змінений. Пізніше «Газпром» повідомив, що виключає роботу посередників при постачаннях російського газу в Україну.

Угоду України і Росії про транзит нафти буде узгоджено цього тижня – Бойко

Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко заявляє, що Україна і Росія близькі до підписання угоди щодо транзиту нафти, і її узгодження має завершитися цього тижня.

«У нас близька до підписання угода щодо транзиту нафти, в якій зазначені і терміни, і обсяги», – сказав він журналістам у Ново-Огарьові під Москвою.

А віце-прем’єр Росії Ігор Сєчин повідомив журналістам, що Росія направила Україні проект міжурядової угоди про транзит нафти.

«Обговорювалося питання транзиту нафти в порт Південний. Російська сторона звернула увагу на питання про зниження тарифу українською стороною. Ось наші цифри: постачання через Новоросійськ коштує 47,09 долара за тонну, через порт Південний – 53 долари за тонну», – зазначив Ігор Сєчин.

Прем’єри України і Росії задоволені взаємодією і розвитком відносин

Ново-Огарьово, 28 червня 2010 року
Прем’єр-міністри України і Росії Микола Азаров і Володимир Путін висловили задоволення станом відносин двох країн і зростанням товарообігу між ними.

На початку їхньої зустрічі в резиденції Путіна в Ново-Огарьові під Москвою російський прем’єр заявив, що оперативна взаємодія, яку виробили між собою керівники урядів двох країн – це «правильна ознака» того, що між ними «кардинальним чином змінилася якість … відносин».

За його словами, це стосується співпраці не тільки в галузі оборони й безпеки, тобто продовження перебування Чорноморського флоту Росії в Криму, не тільки в газовій сфері, а й у багатьох інших напрямках, де «ситуація вирівнюється».

Путін також заявив, що товарообіг між державами виходить «по суті … на докризовий рівень»: після зменшення, за його словами, майже вдвічі минулого року він уже вдвічі збільшився за 4 місяці цього року.

Азаров, зі свого боку, назвав це збільшення «результатом і ознакою нормалізації в політичній сфері».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG