Доступність посилання

ТОП новини

Саміт Співдружності до дня народження українського Президента провели за 20 хвилин


Під час саміту (фото прес-служби Адміністрації Президента України)
Під час саміту (фото прес-служби Адміністрації Президента України)

Сімферополь – У Лівадійському палаці в суботу пройшла офіційна частина «неформального саміту» Співдружності незалежних держав, яка тривала близько 20 хвилин. Загалом президенти 6 країн СНД у колишньому царському палаці пробули не більш як годину, разом із очікуванням на прибуття один одного.

На ґанку з мармуровими левами глав Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану і Росії зустрічав сам Віктор Янукович, який, за спостереженнями журналістів, виглядав серйозним і стомленим. Російського президента Дмитра Медведєва довелося чекати найдовше, він приїхав останнім.
Під час саміту Віктор Янукович виглядав стомленим (фото прес-служби Адміністрації Президента України)

До Білої зали Лівадійського палацу, де за круглим столом Ялтинської конференції 1945 року проходило нинішнє засідання, журналістів не пустили, а радіотрансляція перервалася одразу після того, як саміт відкрив Президент України Віктор Янукович, а Президент Росії Дмитро Медведєв привітав його з ювілеєм.

Уже через 10–15 хвилин по тому президенти вийшли до Італійського дворика палацу сфотографуватися на пам’ять.

Жодних заяв для преси глави держав не зробили, з журналістами не спілкувалися ні ініціатор саміту Президент Віктор Янукович, ні виконавчий секретар СНД Сергій Лебедєв.

Але заяву ухвалити встигли

Лише після того, як президенти виїхали на дачу «Зоря», де продовжили неформальне спілкування, а журналістів повезли до Сімферополя, стало відомо, що прес-служба Виконкому СНД розповсюдила серед кореспондентів російських інформагенцій спільну заяву, начебто ухвалену на цьому ялтинському саміті. Під вечір її текст з’явився і на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України.
Знімок на пам’ять після 20-хвилинного саміту (фото прес-служби Адміністрації Президента України)

У документі мовиться, що шість президентів держав-учасниць СНД і виконавчий секретар СНД позитивно оцінили підсумки неформальної зустрічі в Україні. Президенти України, Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Казахстану і Росії обговорили питання економічної й інвестиційної співпраці в межах СНД, а також перспективи спільних проектів розвитку транспортної й туристичної інфраструктури, у тому числі на регіональному рівні, мовиться у спільній заяві.

За її текстом, учасники зустрічі приділили особливу увагу питанню лібералізації торгівлі між їхніми країнами й досягли домовленості продовжити активну роботу над новим Договором про зону вільної торгівлі в СНД і розглянути цю тему на черговому офіційному саміті. Вони також підтримали ініціативу провести в Києві у квітні 2011 року міжнародну конференцію «25 років Чорнобильської катастрофи. Безпека майбутнього», присвячену подоланню наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, включно з питанням про перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.

А авіапром президенти «засвяткували»

Як потім глави держав святкували день народження Віктора Януковича, інформації немає. Але пізно ввечері ялтинці і гості курорту, які відпочивали поблизу Форосу, могли спостерігати чудовий феєрверк.

А на ранок стало відомо, що відвідання президентами у неділю виставки досягнень української авіаційної промисловості в Сімферопольському міжнародному аеропорту скасовується. Згодом на офіційному сайті Президента України з’явилося пояснення: у зв’язку з перенесенням цих заходів.

«Тему перспектив співробітництва в авіатранспортній галузі в рамках СНД було обговорено під час неофіційної зустрічі глав держав-учасниць Співдружності», – мовилося в повідомленні.

А ось чому глави держав обговорювали цю тему не в аеропорту, а на дачі, журналістам не пояснили, залишивши їм право здогадуватися самим: чи то згадані досягнення не гідні президентських очей, чи то президенти стомилися від переговорів.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG