Доступність посилання

ТОП новини

Україна може втратити два міста для проведення «Євро-2012» (європейська преса)


Прага – Ймовірно, Чемпіонат Європи з футболу 2012 року пройде у чотирьох польських і двох українських містах. Україна може втратити два міста для проведення «Євро-2012», пишуть європейські газети. Деякі оглядачі звертають увагу на бульварний (жовтий) характер діяльності українських медій, коли деякі з них навіть масштабні людські трагедії прагнуть використати у вузьких, рекламних інтересах. Йдеться, зокрема, про використання українськими журналістами широкого розголосу польської трагедії з літаком під Смоленськом. Газети продовжують гадати над тим, чи українська влада дійсно піде на рішуче реформування газового сектору України.

Так, австрійська «Дер Штандард» інформує, що через місяць вже розпочинаються кваліфікаційні ігри за путівки на чемпіонат Європи 2012 року, а один із його організаторів – Україна – відстає від графіку підготовчих робіт, як в Харкові і Львові, так і в Києві і Донецьку. Тоді, коли другий господар «Євро-2012» – Польща – таких проблем не має. Австрійське видання пише також із посиланням на свої джерела, що хоча «офіційно УЄФА не має ніякого плану «Б», якщо Україна не подолає проблеми з підготовкою до «Євро-2012», тим не менше європейське футбольне керівництво негласно розглядає альтернативи. Останній термін готовності українських міст – літо 2011 року – ніхто змінювати вже не збирається і вірогідніше за все, що «Євро-2012» пройде в чотирьох польських і двох українських містах». Газета інформує, що найбільше відстають Київ і Львів, але й Донецьк, не зважаючи на готовність стадіону, має великі проблеми з готелями... Найбільші проблеми в підготовці України до «Євро-2012», як пише «Дер Штандард», у корупції, економічний кризі та відсутності спонсорів. Газета також інформує, що дирекція стадіону в Києві була ніби-то звинувачена наприкінці червня в нецільовій розтраті понад одного мільйона євро.

Польська «Жечпосполіта» звернула увагу на те, як український телеканал СТБ використовує, за допомогою київського журналіста, у своїй програмі «Битва екстрасенсів» ніби-то пуделко із рештками зі смоленської авіаційної трагедії, де навесні загинуло 96 осіб з польських владних верхів разом із президентом Польщі. На запитання «Жечіпосполитої» до українського журналіста Дмитра Святненка, для чого він використовує на СТБ саме факт пов’язаний з польської трагедією, останній відповів, бо, мовляв, про це всюди вели мову і пуделко із шматком заліза мало б привабити якнайбільшу увагу глядачів, тим більше, що частина депутатів українського парламенту вимагають закриття скандальної, на їхню думку, програми СТБ «Битва екстрасенсів».

Російська «Нєзавісімая газета» вважає, що на практиці новим законом Верховної Ради про лібералізацію газового ринку України може скористатися «хіба-що «Газпром», котрий прагне взяти під повний контроль українську економіку. Зважаючи на вірогідний поділ «Нафтогазу» на три окремі компанії – видобувну, транспортуючу і постачальну, чого вимагає ЄС, – Росія ще під час робочих контактів Путіна з Тимошенко підготувалася до такого варіанту і створила в Україні дочірню структуру «Газпрому» – «Газпром збут Україна», котра отримала від уряду Тимошенко «необмежені права і можливості», та має всі шанси виграти конкурентну боротьбу і швидко завоювати український ринок. Росія, як заявляють експерти, встановлює все більший контроль не лише над енергетичними галузями в Україні, а й над усією економікою своєї сусідки.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG